Istraživanje pokazalo: Polovina mladih želi da ode iz Srbije, većina ne veruje nijednom političaru

Polovina mladih do 30 godina života bi se odselila iz Srbije, 25 odsto to ima u planu, a 25 odsto bi se odselilo, ali još nisu počeli da planiraju selidbu.
Istraživanje pokazalo: Polovina mladih želi da ode iz Srbije, većina ne veruje nijednom političaru
Foto: Pixabay
Takođe, njih 80 odsto navodi da ne veruje nijednom političaru, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za ovu godinu, koji je predstavljen danas.
 
Istraživanje pokazuje da bi se 63 odsto odselilo u Zapadnu Evropu, 12 odsto u SAD, osam odsto u zemlje regiona i pet odsto u Rusiju.
 
U anketi je učestvovalo 1.389 mladih uzrasta od 15 do 30 godina, a prema poslednjoj proceni u Srbiji ima 1,24 miliona mladih, što je 16,47 odsto stanovnika Srbije. Mladi su odgovarali na pitanja o uključivanju u politiku i političkim stavovima.
 
Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Miljana Pejić rekla je da postoje velike razlike na osnovu pola i regiona iz kojih mladi dolaze, te da su za politiku zainteresovaniji mladi muškarci koji žive u gradovima.
 
Pejić je ukazala da nacionalne i ekonomske teme nisu u fokusu mladih, već korupcija, kriminal i životna sredina.
 
Ona je navela kako 85 odsto mladih smatra da ne može da utiče na politiku, ali je polovina rekla da bi izašla na izbore ako bi oni bili održani sutra, dok 24 odsto čine apstinenti koji tvrde da nemaju za koga da glasaju.
 
Kada je reč o prošlogodišnjim izborima, na njih je izašlo 39,9 odsto ispitanika, a zbog bojkota nije izašlo 18,7 odsto, dok 39,1 odsto nije izašao jer nije želelo.
 
Na pitanje da li su izbori fer 4,3 odsto je odgovorilo da, dok 77,4 odsto smatra da izbori nisu fer, takođe muškarci u većem procentu - 6,8 veruju da su izbori fer, a žene u to veruju 2,1 odsto.
 
Oko 80 odsto mladih reklo je da ne veruje nijednom političaru, dok oko 20 odsto veruje.
 
Kada je reč o ličnostima kojima veruju, mladi su davali ocenu od 1 do 5, pa je najvišu ocenu 2,71 dobio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, s ocenom 1,65 na drugom mestu je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, na trećem sa ocenom 1,46 je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok četvrto mesto dele predsednik Skupštine i premijerka Ivica Dačić i Ana Brnabić sa prosečnom ocenom 1,42.
 
Pejić je istakla da mladi nemaju poverenje u institucije, a istraživanje pokazuje da su mladi najbolje ocenili vojsku i policiju sa 2,78, a najgore političke partije sa 1,37, dok je institucija predsednika republike dobila ocenu 1,5.
 
U predsednika Aleksandra Vučića među mladima najmanje poverenja imaju u uzrastu od 25 do 30 godina od kojih je dobio ocenu 1,34, pri čemu su muškarci dali ocenu 1,55, a žene 1,39, Beograđani 1,43, a region istočne i južne Srbije 1,42.
 
Na pitanje kakve osobine treba da ima političar da bi mladi u njega imali poverenje, na prvom mestu je odgovor da treba da bude za promenu sistema, na drugom da komunicira "bez uvijanja" i na trećem da zna da upravlja državom.
 
Mladi se o politici infomišu na društvenim mrežama (78,1 odsto), posredstvom portala, a od članova porodice i prijatelja (46,3 odsto), dok je televizija na četvrtom mestu (43,4 odsto).
 
Na pitanje o demokratiji, 44 odsto ispitanika smatra da je to najbolji oblik vladavine, a 27 odsto se tome direktno protivi, dok na pitanje da li je Srbiji potreban jak vođa koga će narod slediti 49 odsto je odgovorilo potvrdno, a 34 odsto negativno.
 
Oko 39 odsto mladih daje podršku ulasku Srbije u Evropsku uniju, 33 odsto je protiv, dok je 28 odsto neopredeljeno, a Pejić ističe kako treba imati u vidu da je podrška mladih ulasku u EU manja u odnosu na podršku koja vlada u opštoj populaciji. Upitani da li bi se živelo bolje da je Srbija članica EU, 26 odsto je odgovorilo pozitivno, 31 odsto smatra da bi se živelo isto, 18 odsto veruje da bi se živelo gore, a 25 odsto ne zna, navela je Pejić.
 
Mladi kao razlog zašto Srbija nije već postala članica unije u 16,4 odsto odgovaraju da je razlog to što EU ne želi nove članice, 58,1 odsto to što Srbija ne želi da prizna Kosovo, a 39,9 da Srbija ne želi da se odrekne odnosa sa Rusijom i Kinom, dok su u drugoj grupi pitanja u 57,9 odsto rekli da je to jer Srbija nije sprovela reforme, u 56 odsto jer ne ispunjava kriterijume demokratije i vladavine prava.
 
Na pitanje o usvajanju Zakona o istopolnim zajendicama 38 odsto mladih je za, 36 odsto je protiv, a 19 odsto je protiv, ali je za to da se problem reši na drugi način.
 
Mladi na se najviše informišu preko telefona (98,4 odsto), laptopa i televizije.
 
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlene su 115.533 mlade osobe što je porast od 10,34 odsto u odnosu na prošlu godinu.
 
Na pitanje koliko često imaju prilike da putuju, 31 odsto je odgovorilo više puta godišnje, 39 jednom godišnje, 25 odsto jednom u nekoliko godina i pet odsto je odgovorilo - nikad.
 
Govoreći o rodnoj ravnopravnosti, Pejić je ukazala kako mlade žene u većini smatraju da položaj nije jednak i da je diskriminišući. 

Teme

mladi
  • Garavi

    16.08.2021 09:19
    Treca opcija
    Vidim da su date samo dve opcije: demokratija i "jak vodja" (ma sta to znacilo). Da li bi mogla da se ponudi i treca opcija - meritokratija, tj. da najbolji vode?
    Kad muskarac ide da popravi kola, kad zena bira frizerku ili kozmeticarku, ne ide ni kod onog/one ko(ja) se najglasnije reklamira, ni kod nekog ko je "jak/a" (ma sta to znacilo). Ide kod onog/one ko/koja moze najbolje da uradi posao za neku prihvatljivu cenu. E, za upravljanje drzavom je potrebno primeniti iste te kriterijume.
    Demokratija je postala sveta krava o kojoj niko nista ne sme reci, kao da je crkvena dogma. Zapravo, ona se izvrnula u partokratiju i vladavinu najgorih i najposlusnijih.
  • Mirko Acimovic

    13.08.2021 11:29
    Prizrenska ulica 43
    Ja otisao 1.augusta i nemislim se vracati u nasiljem pun grad N.Sad. Ne hvala. Mir i uzivanje u Svedskoj bez provincializma. Plata osigurana porez placamo svi nema kradja i prevara privatnika. Pa racunajte bruto 800.000 SEK Svedskih kruna kad platim porez bog bogova plata. Da radim za 300 Eura? Nemojte me nasmijavati.
  • Nenad

    13.08.2021 08:43
    Odlazi se
    Idu idu, i maladi i sredovečni i to familiajrno sa decom. Medjunarodneselidbe rade punom parom korona je malo smanjila intenzitet ali iseljavanje nije stalo. Kažu da se neki i vraćaju, ja znam jednu familiju koja se vratila iz amerike, previremeno ili stalno videćemo već

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.