KRIK: Sin Bogoljuba Karića pod američkim sankcijama zbog veza s Lukašenkom

Zbog povezanosti sa režimom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka na crnu listu američkih vlasti dospeo je Nebojša Karić, sin privrednika Bogoljuba Karića, kao i porodične kompanije.
To je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.
 
Kako se navodi u objavi američkog trezora, pod sankcije su stavljena lica i firme koje su bile "novčanici" režima i obezbeđivali sredstva Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti, piše KRIK.
 
Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su i članovi porodice Karić, piše u saopštenju američkog trezora, a prenosi KRIK.
 
Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka - između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vredno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse, navodi ova Mreža.
 
"Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. ’Dana Holdings’ osnovana na Kipru navodno je ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku posle nameštenih izbora u avgustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja", navodi američki trezor.
 
Na crnu listu osim "Dana holdings" stavljene su i njene beloruske ispostave "Dana Astra", "Emirates blue sky" i "Dubai Water Front" kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.
 
KRIK i OCCRP su pisali o vezama Lukašenka i Karića u maju ove godine. Karići su se obreli u Belorusiji nakon što je u Srbiji 2006. godine pokrenuta istraga njihovog poslovanja.
 
Tokom bekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Belorusiji gde su izgradili bliske veze sa predsednikom Lukašenkom, navodi KRIK.
  • Mile rent-a mozak

    13.08.2021 17:11
    Iskreno sam se nadao, da će Karić brothers band, se ponovo okupiti i uraditi svetsku turneju ( kao Gunsi, Sabath...). Pa Gipsi Kings su nastali po uzoru na njih. Šteta zbog muzike, a neko je sa YouTube skinuo snimak njihovog najvećeg hita Green Sallads.
  • Sremac

    13.08.2021 13:56
    Nego, Marina ko tebe sponzorise?
  • @Марина

    13.08.2021 13:19
    Hahaha, USA zemlja treceg sveta a (Belo)Rusija najjaca sila, Bogoljub umesto Bezosa leti u svemir :D

    Onda se probudis, a (medicinski) brat u Kovinu donosi lekove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.