Nedimović: Na tržištu Srbije nema tunjevine sa metalnim opiljcima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da pošiljke sa tunom, u kojoj ima metalnih opiljaka, italijanskog proizvodjača "Rio Mare", nisu ušle u Srbiju.
Nedimović: Na tržištu Srbije nema tunjevine sa metalnim opiljcima
Foto: Pixabay
"Mi smo kontrolisali pošiljke i ono što je ušlo u Srbiju je potpuno čisto", kazao je Nedimović za TV Prva.
 
Dodao je da se od petka kontroliše sva konzervirana riba - tunjevina, sardine, skuša, pored ostalog i na prisustvo teških metala, na radioaktivnost.
 
"Za sada je naše tržište potpuno bezbedno, a ukoliko se bude utvrdila neka neispravnost, obavestićemo građane", rekao je ministar.
 
Istakao je da srpska veterinarska služba i fitosanitarna zaštita poslednjih nekoliko godina imaju kapacitet da otkriju svaku nepravilnost u vezi sa hranom koja se plasira na tržište.
 
"Naš posao je da pronađemo eventualni problem, sprečimo da uđe u Srbiju i u potpunosti omogućimo bezbednost srpskog tržišta hrane. Danas postoji metoda analize rizika, ne kontroliše se svaka pošiljka kao pre 30 ili 40 godina. Određenim proizvođačima, koji su nakon nekoliko uzastopnih kontrola utvrde da su ispravni, onda ih kontrolišemo na svakom desetom uzorku, ali čim se utvrdi nepravilnost, kontrola se povećava na svaku pošiljku dok ne dokažu da su ispravni", objasnio je Nedimović.
 
Prema njegovim rečima, s aspekta bezbednosti hrane Srbija je u boljem položaju nego pre pet-šest godina.
 
"Sad imamo kapacitete, institucije, laboratoriju za bezbednost hrane u Batajnici, potpuno opremljenu", rekao je Nedimović.
 
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je prošle sedmice povuklo iz prodaje tunjevinu "Rio Mare" u maslinovom ulju od 80 grama, zbog mogućih komadića metala u sadržaju. Radi se o pakovanju 2x80 grama, broj L21127, na kome piše da ga je najbolje upotrebiti do 31.12. 2025.
  • Zebra

    16.08.2021 14:07
    Kakvi su stručnjaci, nema druge nego da im se veruje…
  • Penzioner

    16.08.2021 12:38
    Ministar
    Ministre sramota šta govoriš uvedi reda ,kako je ušao sladoled u prodavnice ko je odgovarao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.