Evakuacija državljana Srbije iz Avganistana: Napravljeni pomaci, ispunjen i drugi uslov za povratak

U toku je evakuacija troje državljana Srbije iz Avganistana.
Kako saznaje TV Prva, Ambasada Srbije u Indiji uspela je da organizuje evakuaciju građana koji su ostali u Kabulu. 
 
Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Indiji Siniša Pavić nije otkrivao detalje o evakuaciji, poručivši da su ostvareni pomaci.
 
Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova objavljena je izjava Pavića da su u stalnom kontaktu sa troje srpskih državljana, dodajući da su oni zdravi. 
 
On je juče rekao da evakuacija zavisi od dve stvari, prva je spremnost međunarodnih partnera Srbije da se to uradi, a drugi jeste faktička mogućnost da do evakuacionih letova dođe. Po njegovim rečima, juče je postignut "značajan iskorak" i postoje obećanja da od partnera da će evakuacija biti izvedena na najbolji način.
 
U utorak ujutru je objavljeno i da vojni avioni za evakuacija diplomata i civila ponovo lete sa međunarodnog aerodrom u Kabulu, koji je jedini izlazni punkt iz Avganistana. Time bi trebalo da je ispunjen i drugi uslov za povratak državljana Srbije kući. 
 
Kako je objavio BBC, situacija je mirnija, ali očevici navode da se čuju povremeni hici iz pravca aerodroma. 
 
U međuvremenu, nova talibanska vlast u Kabulu je proglasila amnestiju za državne zvaničnike i pozvala ih da se vrate na posao.
  • @ Dragan

    17.08.2021 16:51
    Zaboravio si samo jednu stvar.
    Hrvatska je članica NATO i EU a evakuaciju iz Avganistana trenutno vrši samo NATO i EU. Sasvim je normalno da prioritet u evakuaciji onda imaju državljani zemalja koje su članice bilo kojeg od dva saveza, NATO ili EU. Oni kada izvuku sve svoje građane, eventualna prazna mesta u avionima će popuniti državljanima trećih zemalja. Tako i državljanima Srbije.
    Jedan moj prijatelj se zatekao u Libiji kada je pao Gadafi. Kao državljavin Srbije uspeo je da se izvuče poslednjim NATO letom i to je sedeo na podu aviona sa još par ljudi iz Bosne. Kolege iz firme u kojoj je radio a bili su iz Slovenije i Hrvatske, izvučeni su prvim letovima desetak dana pre njega i ovih iz Bosne jer su kao državljani zemalja članica NATO imali prioritet.
  • Dragan

    17.08.2021 14:24
    Sh
    Dok naši spavaju u toku dana Hrvatska lovlači svojebljude kojih je bilovdosta u misiji NATO biće evakuisani u Indiju ili Ukrajinu odakle će ih Hrvatska vratiti u zemlju.Tako da bi i oni mogli da se smeste sa njima pa iz Indije ili Ukrajine ih vratiti.Vojska SAD u avione pušta samovgrađane SAD u skladu sa dogovorom Talibana i SAD od jeseni 2020g koju je Tramp potpisao (ima još nešto u tim dogovorima).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.