Zašto su državljani Srbije na američkoj crnoj listi: Od ilegalnog izvoza oružja do podrške Lukašenku

Razlozi zbog kojih su se državljani Srbije i srpske kompanije našli na američkoj crnoj listi idu od podrške beloruskom režimu Aleksandra Lukašenka do ilegalnog izvoza oružja.
Zašto su državljani Srbije na američkoj crnoj listi: Od ilegalnog izvoza oružja do podrške Lukašenku
Foto: Pixabay (ilustracija)
Stavljanjem na crnu listu građevinskog carstva porodice Karić i Nebojše Karića, sina Bogoljuba Karića, zbog veza i podrške autoritarnom predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, proširio se spisak pojedinaca i kompanija iz Srbije koji se nalaze pod sankcijama Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
 
Te sankcije, kako se navodi, podrazumevaju zabranu američkim državljanima da ulaze u transakcije sa pojedincima i kompanijama na crnoj listi, a takođe im se zamrzava sva imovina i sredstva koja imaju u SAD.
 
Porodica Karić i njihovo građevinsko carstvo
 
Dana Holdings Limited (Dana Holdings) firma registrovana na Kipru sa vezama sa srpskom porodicom Karić, koja je postala poznata po tome što je podržala vladavinu Slobodana Miloševića devedesetih godina, kao i Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, na crnoj listi američkog Ministarstva finansija (OFAC) su od 9. avgusta, preneo je KRIK.
 
Na listu su dospeli zbog veza sa Aleksandrom Lukašenkom, autoritarnim predsednikom Belorusije koji je na vlasti u toj zemlji od 1994. godine.
 
U saopštenju OFAC-a navodi se da je kompanija Dana Holdings kroz predsedničke dekrete, potpisane od strane Aleksandra Lukašenka, dobila brojne beneficije, uključujući poklone državnog zemljišta u Minsku.
 
"Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku; na primer, Dana Holdings je navodno ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na pro-Lukašenkovom skupu nakon lažnih izbora 9. avgusta 2020, pojavila se na pro-Lukašenkovim lecima, a u njoj se nalazi umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaha u tržnom centru u Minsku", navodi se.
 
Kako je RSE ranije pisao, tokom protekle decenije Karići su se probili do samog vrha beloruske industrije nekretnina, ostvarivši ogromnu dobit u tom procesu, prema izveštajima kompanije.
 
Kompanija Dana Holdings porodice Karić negirala je 13. avgusta navode američke administracije, koja je odlučila da stavi na crnu listu tu firmu, kao i jednog člana porodice.
 
U izjavi koju je preneo i portal 021.rs, a potpisao predsednik direktorskog borda kompanije Vibor Mulić, najavljuje se i da će kompanija iskoristiti sve pravne mere za hitno ukidanje donešenih mera.
 
"Kompanija 'Dana Holdings' nikada se nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji. Kompanija se već dve decenije isključivo bavi gradnjom prostora i stanova za tržište sa motom 'Kvalitetno, brzo, jeftino!', i nikada nisu gradile nijedan državni objekat", naveo je Mulić.
 
Ovo nije prvi put da su se Karići našli na crnoj listi SAD. Tokom 1990-ih i ranih 2000-ih pod sankcijama su bili zbog veza sa Slobodanom Miloševićem, predsednikom Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), kome se sudilo po optužbama za ratne zločine u Sudu u Hagu i koji je preminuo u svojoj ćeliji 2006. godine.
 
U međuvremenu su skinuti sa te liste. OFAC je listu sankcija u svetlu dešavanja u Belorusiji proširio u avgustu 2021. na godišnjicu održavanja predsedničkih izbora u Belorusiji, koji se smatraju nameštenim.
 
Lukašenko je nakon izbora 9. avgusta 2020. proglasio pobedu što je za rezultat imalo masovne višemesečne proteste u Belorusiji. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.
 
Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.
 
Evropska unija, SAD, Kanada i druge zemlje odbile su da priznaju Lukašenka kao legitimnog lidera Belorusije, a protiv njega i drugih visokih beloruskih zvaničnika uvele su sankcije kao odgovor na "falsifikovanje" glasanja i represiju koja je usledila nakon izbora.
 
Mreža ilegalnog izvoza oružja u rukama Slobodana Tešića
 
Slobodan Tešić je srpski trgovac oružjem. Na crnoj listi Ministarstva finansija SAD nalazi se od 2017. zbog korupcije i kršenja ljudskih prava.
 
Američke vlasti su ga označile kao jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu.
 
"Kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa različitim zemljama, Tešić bi direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć zvaničnicima. Tešić je takođe vodio potencijalne klijente na odmor, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio je značajan mito kako bi obezbedio ugovore", naveo je tada OFAC u obrazloženju.
 
Od 9. decembra 2019. uz Tešića, pod sankcijama je i devet njegovih saradnika, kao i kompanije koje se dovode u vezu sa Tešićem. Sankcije podrazumevaju blokiranje sredstava Tešićevih kompanija i saradnika, dok američkim kompanijama i pojedincima nije dozvoljeno da posluju sa njima.
 
U izveštaju specijalizovane kancelarije ministarstva finansija SAD iz 2019. ističe se da je Slobodan Tešić, mada je još 2017. godine stavljen na "crnu listu" SAD, nastavio da se bavi trgovinom oružjem, odnosno da je "tihi partner" u kompanijama "nad kojima ima direktno vlasništvo i upravljanje".
 
Tešić je od 2003. do 2013. bio i na listi Ujedinjenih nacija (UN) zabrane putovanja zbog kršenja sankcija UN-a na izvoz oružja u Liberiju.
 
Dva meseca nakon što se našao na američkoj crnoj listi zbog navoda o kršenju ljudskih prava i korupciji, Tešič je angažovao lobističku firmu Sonoran Policy Group Inc u pokušaju da njegovo ime bude skinuto sa liste. To pokazuje dokument Ministarstva pravde SAD o primeni Zakona o registraciji stranih agenata (FARA).
 
U dokumentu koji je kompanija Sonoran Policy Group uputila telu FARA navodi se da će lobistička kompanija "asistirati (advokatskoj firmi koja predstavlja Tešića) Venable LLP u vezi sa uklanjanjem njenog klijenta, Slobodana Tešića, sa Liste posebno označenih državljana (SDN lista)".
 
Pravni tim tvrdio je da "dostavljena pravna i finansijska dokumenta zajedno sa forenzičkom ekspertizom u potpunosti potvrđuju da je poslovanje Slobodana Tešića u skladu sa važećim standardima i normama" i opovrgli su tvrdnje o navodnom postojanju koruptivnih i nezakonitih elemenata.
 
U Srbiji se Tešićevo ime pominje u više afera. Poslednja u nizu je afera "Krušik".
 
Slučaj Luke Karadžića
 
Državljanin Srbije Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, prvog predsednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i vrhovnog komandanta Vojske RS osuđenog 2019. pred Međunarodnim krivičnim sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu za genocid u Srebrenici i druge zločine na doživotnu kaznu zatvora, nalazi se na crnoj listi od 2003. godine.
 
I sam Radovan Karadžić je na crnoj listi.
 
Njegov brat Luka je na listu stavljen u okviru borbe protiv mreže pomagača osuđenika za ratne zločine.
 
Na listi se iz istog razloga, ali kao državljani Bosne i Hercegovine, nalaze i supruga Radovana Karadžića – Ljiljana Zelen-Karadžić, njegova kćerka Sonja Karadžić- Jovićević i sin Aleksandar Saša Karadžić.
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu RSE.
  • S

    18.08.2021 23:40
    Devedesete
    Polako se vraćamo u devedesete, mada izgleda da nikada nismo ni izašli iz njih. Uvode se snakcije prvo pojedincima pa firmama pa na kraju celoj zemlji. Srbija je crna rupa Evrope i dokle god teramo inat sa civilizovanim i naprednim svetom dobro u Srbiji biti neće.
  • Grok

    18.08.2021 21:48
    Hi hi
    Lepa druzina - sve Pućkovi prijatelji.
  • NS

    18.08.2021 21:00
    Americka crna lista, jaka stvar. Svi ti koji su na crnoj listi se sve vise bogate i razvijaju svoj biznis. Nesto im americke "sankcije" nisu naudile

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.