Početak školske godine: Šta će biti ako u odeljenju bude zaraženih đaka?

Ministar prosvete Branko Ružić objasnio je šta će se dešavati ako u nekom razredu bude dece zaražene kovidom-19.
Početak školske godine: Šta će biti ako u odeljenju bude zaraženih đaka?
Foto: Pixabay
"Kada dođe do zaražavanja jednog deteta u grupi ili odeljenju sva deca nadalje nose maske, a zaraženo dete ide u karantin. Ako bude dva obolela učenika, ta grupa ili odeljenje deset dana ide na onlajn nastavu", rekao je Ružić.
 
Kako je saopšteno nakon sednice Kriznog štaba, nastava će u svim školama u Srbiji početi 1. septembra u školskim klupama, sa časovima koji će trajati po 45 minuta, a kako će se nastava dalje odvijati odlučivaće Tim za škole, na osnovu statusa svake lokalne samouprave pojedinačno, koje će po broju novih slučajeva kovid-19 biti smeštene u crvenu, žutu i zelenu zonu.
 
Primenjivaće se model nastave u skladu sa rizikom, na osnovu preporuke školske uprave.
 
"Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju, nastava će se odvijati neposredno u školi za sve učenike a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 15 metara rastojanja", rekao je Ružić.
 
On je dodao da je drugi model "kombinovani" i da podrazumeva da učenici 7. i 8. razreda, kao i srednjoškolci, jedan dan imaju onlajn a drugi dan neposrednu nastavu, pri čemu Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti na nivo 5. i 6. razreda, a ako ima više od 16 učenika u jednom odeljenju deca bi se delila u grupe.
 
Treći model održavanja nastave u najugroženijim lokalnim samoupravama sa velikim stepenom rizika po zdravlje populacije bi podrazumevao onlajn nastavu za srednje škole, a za osnovce kombinovanu nastavu sa časovima od 30 minuta.
 
Predstavnice sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković i Valentina Ilić ocenile su da je u interesu svih da školska godina počne 1. septembra.
 
"Onlajn nastava može biti samo dopuna redovnoj nastavi", ocenila je Valentina Ilić.
 
Jasna Janković je rekla da su predviđena rešenja bolja u odnosu na prethodnu školsku godinu, jer su učenici dane na onlajn nastavi "shvatali kao da su na raspustu".
 
Ružić je apelovao na prosvetne radnike i građane da se vakcinišu i dodao da se u sistemu prosvete, zajedno sa predškolskim obrazovanjem, nalazi oko "1.100.000 nečije dece", što je sa njihovim porodicama "dve trećine opšte populacije".
 
Kako je rekao, prema podacima od prošle nedelje, vakcinu protiv korona virusa primilo oko 4.000 dece školskog uzrasta, kao i oko 51 odsto od 136.000 zaposlenih u prosveti.
  • Twety

    27.08.2021 17:25
    Online nastava
    Napori Prosvetara su mnogo veći kad je online, a ishodi se ne postižu. Mnoga djeca igraju igrice za vrijeme video časa, ili bilo šta drugo rade kad se uloguju. A mnogi i koji se trude da prate imaju manju koncentraciju. Dodatni neki predmeti i nastavne jedinice nisu moguće da se urade online. Ništa ne može zamijeniti živi kontakt. Isti roditelj koji osuđuje dijete ili nastavnika neka otprati 6 online časova i kaže šta je naučio, a da ne kažem da pripremi i održi te iste časove preko žice, pa neka onda priča...
  • Vanja

    27.08.2021 14:31
    Test
    Moje dete niko nece testirati. Nikad. Ostali kako hoce.
  • Zarazeni semafor

    25.08.2021 11:53
    Ko ce testirati decu i koliko cesto?
    Da li ce biti kao i prosle godine - neka odlezi kod kuce, dovedite ga kod lekara posle tri dana ako je bas ozbiljno, prepuni smo?
    Da li su predvidjene sankcije za roditelje koji svesno salju bolesnu decu u kolektiv?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.