Sindikat upozorio: Do 1. oktobra rok za tužbe zbog umanjenja penzija

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica saopštilo je da 1. oktobra ove godine ističe rok za pokretanje postupka za naknadu štete zbog smanjenja penzija.
Sindikat upozorio: Do 1. oktobra rok za tužbe zbog umanjenja penzija
Foto: Pixabay
Takođe, ovo udruženje je saopštilo i da smatra da je umanjenjem penzija od 2014. do 2018. godine oštećeno oko 840.000 penzionera.
 
Pozivajući se na podatke koje je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu prosledila država Srbija, Udruženje sindikata navodi da je u tom periodu na penzijama "ostvarena ušteda, odnosno naneta ukupna šteta penzionerima od 98,9 milijardi dinara ili oko 840 miliona evra".
 
Ističu da se u ovom trenutku pred sudovima u Srbiji vodi preko 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete smanjivanjem penzija, a da je sud u Strazburu do sada prihvatio nekoliko desetina predstavki od kojih je 11 već objedinjeno u predmet "Žegarac i drugi protiv Srbije", koji se nalazi u postupku rešavanja.
 
Ukazali su i da Ustavni sud Srbije nije sproveo postupke ocene ustavnosti Zakona kojima su umanjivane penzije.
 
"Namera aktuelne vlasti je da ignorisanjem obaveze ocene ustavnosti Zakona i odugovlačenjem postupaka koji se vode pred redovnim sudovima i Ustavnim sudom, vremenski odloži obraćanje oštećenih penzionera sudu u Strazburu i tako dovede do zastarevanja nastale štete penzionerima", navelo je Udruženje.
 
Oni pozivaju oštećene koji nisu pokrenuli postupke za naknadu štete da to urade do 1. oktobra 2021. godine i tako obezbede pravo da posle pozitivne presude Evropskog suda za ljudska prava pokrenu i sudski postupak za naknadu štete. 
  • Marija

    01.12.2021 05:42
    Odgovor PIO fonda na zahtev o
    Danas sam dobila odgovor PIO fonda da se zahtev odbija .....
  • Bene

    02.10.2021 08:07
    Vrati Vlado!
    Nije jasno zbog čega se pominje baš rok do 1. Oktobra za pokretanje upravne žalbe u PIO u vezi povraćaja razlika u iznosima mesečnih iznosa penzija i uredbom Vlade umanjenih penzija od 2014. do 2018. sa pripadajućim kamatama. Valjda ustanova (PIO) države Srbije to treba da vrati i bez ikakvih žalbi. Penzioneri su, hteli ne hteli, pod prinudom pomogli svojoj državi, a da ih niko nije to ni pitao. Sada je vreme da ta ista država vrati svojoj najvernijoj glasačkoj mašini barem ono što im je otela.
  • Ivana

    01.10.2021 14:54
    Humanisti
    Sramota, nemam reci. Zasto se oni nisu odrekli barem delica svojih ogromnih plata. Trose milijarde dinara na puovanja i ruckove po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija