Mame su zakon: Hitno dati lokalnim samoupravama uputstva za sprovođenje odluka Ustavnog suda

Udruženje "Mame su zakon" apelovalo je na ministarstva za rad i za brigu o porodici da što pre lokalnim samoupravama pošalju korigovanu instrukciju za sprovođenje odluka Ustavnog suda.
Mame su zakon: Hitno dati lokalnim samoupravama uputstva za sprovođenje odluka Ustavnog suda
Foto: Pixabay
Reč je o odlukama na osnovu kojih sve žene koje su se porodile od jula 2018. do objava odluka Ustavnog suda u Službenom glasniku imaju pravo na obeštećenje.
 
Neke lokalne uprave, poput Zrenjanina i Subotice, samostalno su korigovale spornu instrukciju, dok ostali gradovi i opštine odluku sprovode prema netačnoj instrukciji ili, još gore, vraćaju majke uz izgovor da još nemaju sve potrebne informacije, upozorilo je to udruženje u saopštenju.
 
"Podsećamo da rok za obeštećenje ističe u novembru i iskreno se nadamo da cilj ova dva ministarstva nije da što već broj slučajeva koji imaju pravo na obeštećenje zastari", poručuju "Mame su zakon".
 
Ocenjuju da bi ministarka Darija Kisić Tepavčević i ministar Ratko Dmitrović morali da poznaju rokove, čime je, kako ističu, svako odlaganje ispravnog sprovođenja odluka Ustavnog suda u stvari svesno pogrešno. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.