Istraživanje: 85 odsto građana smatra da se u opštinama posao dobija preko veze

Oko 85 odsto građana smatra da se u lokalnim samoupravama zapošljava preko veze, pokazalo je istraživanje Centra za evropske politike (CEP).
Istraživanje: 85 odsto građana smatra da se u opštinama posao dobija preko veze
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Veliki broj ispitanika je naglasio da smatra da su u pitanju političke veze", rekao je za N1 Vladimir Mihajlović iz CEP, naglašavajući da se radi o percepciji građana.
 
Prema njegovim rečima, oko 60 odsto ispitanika reklo je da su nezadovoljni radom lokalnih samouprava.
 
"U ovom momentu oko 1.700 građana nam je dalo mišljenje, mi smo organizovali akcije u 17 lokalnih samouprava i još uvek ih organizujemo", rekao je on za N1.
 
Napomenuo je da odgovori na pojedinačna pitanja "jako variraju".
 
"Veoma mali procenat, svega oko 13 odsto ispitanika, reklo je da su na bilo kakav način mogli da učestvuju u donošenju odluka", dodao je Mihajlović.
 
Kazao je i da je definitivno zabeležen napredak u digitalizaciji usluga, što "ide iz centra" i visoko je među prioritetima Vlade Srbije. Mihajlović objašnjava da je deo tih procesa uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u lokalnim samoupravama, gde bi "po idealnom scenariju" bio jedan šalter na kom se sve završava.
 
To je trenutno uvedeno u nekoliko jedinica lokalne samouprave, ne funkcioniše baš kao jedan šalter - ali je jedna zgrada.
 
Što se tiče pružanja takvih usluga, Mihajlović kaže da je tu zabeležen pozitivan napredak, a da su i građani većinom zadovoljni – oko 50 odsto, dok je 13-15 odsto neodlučnih, a nezadovoljnih malo više od 30 odsto.
 
Cilj istraživanja je da se mišljenja građana prikupe, rezultati predstave lokalnim samoupravama, ali i da se traže dokazi da li percepcija građana odgovara stvarnosti, objasnio je sagovornik N1.
 
Mihajlović je dodao da istraživanje još traje i pozvao građane da popune anketu na sajtu pratimja.rs.
  • Misha

    30.08.2021 20:45
    Onih 15% je dobilo posao preko veze pa neće da prizna.
  • Dem

    30.08.2021 07:46
    D
    Treba ukinuti stanacko zaposljavanje pa da vidimo ko ce da bude clan stranke i da izadje na izbore.
  • Mile

    29.08.2021 18:53
    Baš htedoh reći da je 15% veliki procenat onih koji veruju u deda mraza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.