Kome mogu da se žale zlostavljani radnici u Srbiji?

U Srbiji je poslednjih godina zabeleženo više primera ozbiljnih kršenja prava radnika u pojedinim fabrikama, ali ima i primera zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja.
Kome mogu da se žale zlostavljani radnici u Srbiji?
Foto: Pixabay
Do sada su građani imali prilike da čuju za razne slučajeve povrede prava radnika kao što je, na primer, nošenje pelena ili udaranje radnika u kompaniji "Jura" pre nekoliko godina, ali i za skorije primere "dobrovoljnog" rada od 12 sati u fabrici "Aptiv" u Leskovcu, pa do slučajeva polnog uznemiravanja i mobinga, koje je trpela radnica  u Šapcu.
 
Iako se o ovim slučajevima priča u javnosti, često mnogi radnici izbegavaju da prijave kršenje njihovih prava ili slučajeve zlostavljanja, često u strahu od gubitka posla, navodi Nova.rs.
 
Radnici se boje čak i kada govore kao bivši zaposleni, jer u periodu traženja posla strahuju da bi novi poslodavac mogao da ih odbije ukoliko bi video da o bivšem poslodavcu govore negativno u medijima, posebno ako se radi o manjoj sredini, "gde se svi znaju".
 
Ukoliko se radnice i radnici ohrabre i odluče da ukažu na zlostavljanje ili povrede radnih prava oni mogu da pokrenu radni spor, a u slučajevima kada se radi o krivičnom delu, mogu podneti i krivičnu prijavu.
 
Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić kaže za Nova.rs da od vrste problema zavisi i to kom sudu radnici mogu da se obrate. Tako je za slučajeve zlostavljenja na radu nadležan Viši sud, dok je osnovni sud zadužen za sporove zbog neosnovanog otkaza ili neisplaćenih zarada.
 
Vasić ističe da radni spor ne predstavlja brzo rešenje problema. Ona kaže da se kod drastičnih kršenja prava zaposlenih uz tužbu može tražiti i donošenje privremene mere kojom bi sud naložio prestanak zlostavljanja na radu ili vraćanje zaposlenog koji je otpušten.
 
"Nažalost, Evropska konvencija ne štiti pravo na rad, ali to ne znači da se građani ne mogu obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju povrede drugih prava u radnim sporovima. Moguće je da u ovim sporovima dođe do povrede prava na pravično suđenje, povrede zabrane mučenja i zlostavljanja ili prava na imovinu ukoliko se radi o nesiplaćenim zaradama", kaže Vasić.
 
Kako ističe advokatica JUKOM-a, potrebno je stvoriti efikasne pravne mehanizme u Srbiji.
 
Radni spor je u prethodnom Zakonu o radu bio hitan i morao je da se okonča u roku od šest meseci, dok je izmenama uklonjena hitnost postupka, čime je zakonodavac, kako ističe Vasić, dao prednost podslodavcu u odnosu na zaposlenog.
 
"Za početak vraćanje odredbe o hitnosti radnih sporova u zakon pokazalo bi volju države da poboljša težak položaj zaposlenih", poručila je.
 
U parnici može da se traži prestanak povrede prava, kao što je vraćanje na rad ili prestanak zlostavljanja, ali i naknada štete čija visina zavisi od vrste povrede prava i posledica.
 
Ako zlostavljanje na radu predstavlja neko krivično delo, poput polnog uznemiravanja ili povrede ravnopravnosti, može se podneti i krivična prijava.
  • Nenad

    31.08.2021 09:52
    Nenad
    Ubrzo ce prestati da tapsu,samo da prodju izbori. Srbija je prva u Evropi po korupciji i zaduzivanju,srazmerno po broju stanovnika. Kao sto vecina pise,narod je kriv za sve. Zaposlis se preko stranke ili platis,uzmes kredit i postanes belo roblje u sluzbi rezima. A kada krenu naplate...ajmo revoluciju. Dobro je sto ubrzano nestajemo.
  • Nenad

    31.08.2021 09:51
    Nenad
    Ubrzo ce prestati da tapsu,samo da prodju izbori. Srbija je prva u Evropi po korupciji i zaduzivanju,srazmerno po broju stanovnika. Kao sto vecina pise,narod je kriv za sve. Zaposlis se preko stranke ili platis,uzmes kredit i postanes belo roblje u sluzbi rezima. A kada krenu naplate...ajmo revoluciju. Dobro je sto ubrzano nestajemo.
  • Sale

    31.08.2021 09:13
    Sale
    Naj lakse je dati otkaz! A naci posao jako tesko ili nikako! Svi smo krivi kao drustvo za ovo bezakonje i teror! I treba danam bude ovako kada nismo jedinstveni! Procice i ovo ludilo,brze nego sto neki misle jer ovo stanje je neodrzivo! A tada ce mnogi ostati bez posla po JP koji su se uhlebili,preko stranaka ili su platili radno maesto! Jer sve je ovo pod,kineskom i arapskom hipotekom! Provereno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.