Okanović: Kad dete sedne za volan - zakon mu ne može ništa

Ako zateknete dete za volanom automobila vi njemu ne možete po zakonu praktično ništa.
Ako ima između 14 i 16 godina možete da mu izreknete samo vaspitnu meru, izjavio je za RTS direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, povodom teške saobraćajne nesreće u nedelju uveče u Zemun Polju.
 
U saobraćajnoj nesreći poginula je 14-godišnja devojčica, a troje dece je povređeno. Prema prvim informacijama, automobil koji je sleteo s puta i udario u banderu vozio je tinejdžer bez dozvole.
 
Kako prenosi RTS, teško povređena devojčica je na odeljenju intenzivne nege Urgentnog centra, a lekari ocenjuju njeno stanje kao kritično.
 
Dečak povređen u istoj nesreći leči se u Institutu za majku dete, ima povrede ruke i noge i nije u životnoj opasnosti.
 
Nezvanično, za volanom automobila marke "pežo" kovinskih tablica bio je dečak od 14 godina, koji je pokušao da sakrije da je vozio.
 
U vozilu je bilo sedam osoba, većinom maloletnih, a krenuli su na proslavu.
 
"Ako zateknete dete za volanom automobila vi njemu ne možete po zakonu praktično ništa. Ako ima između 14 i 16 godina možete da mu izreknete samo vaspitnu meru. Zbog toga nije retkost da možete videti na našim saobraćajnicama da deca, maloletnici koji nemaju položen vozački ispit, upravljaju vozilom jer i oni i roditelji znaju da im policija, odnosno sudstvo ne može praktično ništa", kaže Okanović.
  • Sistem

    31.08.2021 10:11
    Po analogiji ako das nekom alkoholisanom da vozi tvoj auto ti si kriv. Maloletnik ako je uzeo auto cak i bez znanja vlasnika,vlasnik je kriv.
    Mislim da i u zakonu postoji pravilo da vozilo mora biti obezbedjenjo od bilo kakvog nezeljenog kretanja i to je duznost vozaca,vlasnika.
    Znaci na sudu ne mozes da kazes nisam znao da mi dete uzelo auto.
  • Ns 49

    31.08.2021 10:02
    Zato postoje roditelji čija je odgovornost da vode računa o svojoj deci. Kao mali nisam bio probelmatičan ali su me moji uvek usmeravali mada moram priznati da sam jednog jurio očevim pištoljem što je tukao mene i drugare, ali sam ubacio ćorke.
  • Banderaš

    31.08.2021 10:02
    Korupcija/neznanje
    Pomislim da bi bilo bolje da nam državnu službu vode naši neprijatelji i protivnici umesto ovih "patriota"koje nas opljačkaše,zadužiše,i sve čine da nas bude manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija