Počinje školska godina: Đaci u klupama, uz državnu himnu i pismo ministra upućeno školama

Školska godina počeće danas sa đacima u klupi i neposrednim predavanjem gradiva, u najvećem broju škola. Prvi put je predviđeno i intoniranje državne himne.
Počinje školska godina: Đaci u klupama, uz državnu himnu i pismo ministra upućeno školama
Foto: 021.rs
Model nastave određen je u skladu sa epidimiološkom situacijom u lokalnim sredinama po sistemu boja na semaforu - crvene, zelene i žute. Zavisno od "semafor zone" tim za škole odlučivaće na nedeljnom nivou koji model nastave će se primenjivati - direktni, kombinovani ili onlajn. Svakog petka do 12 sati roditelji i učenici će biti obavešteni po kom modelu nastave će se raditi u narednoj nedelji.
 
Onlajn nastava je u srednjoj školi u Tutinu, dok je u 15 opština i gradova po kombinovanom modelu. Mesta gde je kombinovani model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.
 
Stručni tim sastavljen od predstavnika "Batuta" i Ministarstva prosvete opredeljivaće koja lokalna samouprava će, a time i škola, pripasti kojoj zoni, u zavisnosti od epidemiološke situaciji u opštoj populaciji.
 
Kako je objašnjeno, tamo gde je neposredna nastava, učenici moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.
 
"U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti, može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku. Onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice, stavlja masku", naveo je epidemilog Predrag Kon.
 
Na školskom odmoru u otvorenom dvorištu mogu da budu bez maske ali da vode računa da nisu jako zbijeni, u suprotnom treba da ih nose.
 
Ukoliko jedno dete bude pozitivno ide u karantin i na onlajn nastavu, dok ostala moraju da nose masku, ako su dva deteta pozitivna – onda čitavo odeljenje ide 10 dana na onlajn nastavu, ali ne kao prethodne školske godine na dve nedelje. 
 
Ministar Branko Ružić je rekao da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, što ne odudara od opšte populcije, ali nije dovoljno.
 
Takođe, za razliku od prošle godine, ove roditelji ne mogu da traže da dete pohađa nastavu onlajn.
 
Nastavnik, koji je vakcinisan nije u obavezi da nosi masku, osim kad priđe učeniku na metar i po razdaljine, dok nevacinisani moraju da je nose sve vreme.
 
Dodajmo da je osim intoniranja himne "Bože pravde", a kako je 021.rs juče pisao, ministar prosvete školama prosledio pismo koje bi trebalo da bude pročitano svim đacima, a u kojem, između ostalog stoji:
 
"Nadam se da će to postati tradicija u našem školskom sistemu. Važno je da kao građani ove države, poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time doprinosim očuvanju svog identiteta", piše u dopisu.
  • vst

    01.09.2021 13:24
    Jozefe, Srbi su potomci Ilira koji su ovde starosedeoci, a vi ste dosli mnogo posle nas.
  • ₩₩₩

    01.09.2021 11:35
    @ Jozef
    Jozefe, Jozefe. Da li vam je ikad palo na pamet da deca srpske nacionalnosti koji zive u Madjarskoj i drzavljani su Madjarske, slusaju himnu drzave Madjarske bez obzira sto su Srbi po nacionalnosti. I tako i treba da bude. A ako vam ovo bas jako smeta mozda ipak da razmislite o sopstvenom pripajanju maticnoj drzavi pa cete imati himnu po svojoj meri, koja ne daj boze nece ugrozavati vase osecanje nacionalne pripadnosti.
  • x

    01.09.2021 09:53
    x
    30 posto dece nisu srbi , briga ih za srpski rod. (prvi komentar).Tih 30 posto imaju svoje matične države, a ja imam samo Srbiju, budimo realni!!!!!!Ovo je još uvek Srbija!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija