Danas protest zbog predloženog minimalca, traži se plata od koje može da se živi

"Plata za život", slogan je protesta koji će danas ispred Skupštine Srbije organizovati Politička platforma Solidarnost.
Danas protest zbog predloženog minimalca, traži se plata od koje može da se živi
Foto: 021.rs
"Radnicama i radnicima u Srbiji je potrebna plata od koje će moći da žive", poručuju organizatori protesta u susret sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će se održati 2. septembra i na kojoj se očekuje odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.
 
Organizatori podsećaju da je tokom pregovora o minimalnoj ceni rada Vlada predložila da minimalna zarada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012.
 
"Ovaj predlog je neprihvatljiv jer on znači da će oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu i dalje primati sirotinjske zarade od kojih se jedva preživljava. Predloženo povećanje već je progutao rast cena. Istovremeno, naše vlasti se hvale rastom prosečne zarade što, u uslovima stagnacije najnižih zarada, može značiti samo jedno - da prihodi najbogatijih rastu i da naše društvo razaraju sve veće nejednakosti. Tražimo plate koje neće održavati ljude u siromaštvu, već će im omogućiti dostojanstven život", poručuju iz Političke platforme Solidarnost.
 
Oni smatraju da predlog sindikata da se minimalna zarada barem izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom nije dovoljan, ali može predstavljati korak u dobrom pravcu ukoliko se rast minimalne cene rada nastavi i naredne godine u cilju dostizanja plate za život.
 
"Zato pozivamo Vladu da uvaži argumentaciju sindikata i podrži njihove zahteve", zaključuju organizatori današnjeg protesta koji su podržali i Ne davimo Beograd, Udruženje radnika na internetu i Internet radnici Srbije.
 
Protest će početi u 18 časova.
  • Marko

    02.09.2021 13:56
    Sramota
    Oni smatraju da su svi Pametni već Napustili zemlju a da su ovde ostale samo Nepismene Budale ..koje će da Rade za Koru Hleda..
  • Uroš

    01.09.2021 14:39
    Ovo treba da bude predlog za plate poslanika uz skidanje zabrane krivične odgovornosti...pa se bavite politikom...
  • Steva

    01.09.2021 14:38
    slobo mi te volimo
    Z
    Zaista narod treba da ustane! Ovo ponizavanje sa 300,400evra to je sramota! Dabi covek normalno ziveo ne luksuzno sa pratecom inflacijom,plata nesme biti ispod 800evra! Nije zivot,placati racune i neobilno jesti...zivot trazi mnogo vise! Ako kao narod opet,pokleknemo i progutamo,lazi AV onda smo zasluzili sve ovo i gore!

    Apsolutno se slažem da minimalana plata treba da bude 800 evra međutim imali smo tog nesretnog slobu kada smo radili za 2-3 DMa i sada je svima to reper pa neretko znaju da nas podsete i da nam kažu eto mi smo bolji od slobe jer sada imate 300.400 evra plate.Pa kada se saberu njihove plate od par stotina hiljada dinara onda nam je prosek ohoho.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija