"Solidarnost": Plata za dostojanstven život, a ne za životarenje

Radnici hoće platu za dostojanstven život, a ne za životarenje, poručeno je na skupu političke platforme "Solidarnost".
Protest je održan povodom predstojeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će se govoriti o minimalnoj zaradi u Srbiji.
 
Vlada Srbije predložila je da minimalna cena rada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012 za 2022. godinu, a o tome će se razgovarati sutra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.
 
Na skupu ispred Vlade Srbije, predstavnik "Solidarnosti" Miloš Baković Jadžić izjavio je da se o predlozima minimalne zarade ispod 39.000 dinara ne može razgovarati i dodao da ni taj iznos nije dovoljan.
 
"Tražimo da u javnosti Srbiji počne da se govori da je za dostojanstven život potrebna dostojanstvena plata koja iznosi 100.000 dinara. Sve su ovo nekakva cenkanja, da li je dve ili pet hiljada gore ili dole", kazao je.
 
Baković Jadžić je naglasio da se takvim "cenkanjem" suštinski ništa ne menja i da je zato "Solidarnost" podržala predlog sindikata da minimalna plata iznosi 39.000 dinara.
 
Predstavnica te platforme Aleksandra Lakić izjavila je da minimalna potrošačka korpa postoji samo u Srbiji i da ona predstavlja procenu vlasti šta je "minimum minimuma" za život.
 
 
Navela je da minimalnu zaradu zvanično prima 350.000 gradjana, koja bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo kao u Srbiji.
 
"A veliki broj radnika prima manje, još je više onih koji rade na crno u neformalnoj ekonomiji, onih koji rade na nesigurnim i nestabilnim poslovima zbog kojih ne mogu da predvide svoju budućnost", dodala je.
 
Komentarišući navode da udruženja poslodavaca traže i niži iznos minimalne zarade, Lakić je ocenila da je to posledica decenijskog urušavanja radnih i socioekonomskih prava u Srbiji.
  • Dejan

    02.09.2021 14:38
    Minimalac
    Poslanici u skupstini ne vode racuna za najnizu cenu rada, ona treba da bude 40.000, rsd. Kod nas politicari, i ostala bratija potrose za dan. Na svadbe, ispracaje, luksuz i drugo. Neka jednom vide da Srbija nije "Zadruga-5", i da neznalice i sarlatani zaradjuju mnogo. Ovo je osnovna egzistencija da se prezivi!
  • Pera iz bivseg DDR-a

    02.09.2021 10:31
    @pinokio
    Sizoje hipnotise narod, a glupav narod je ocigledno u transu i hipnozi kad trpi najmanje plate u Evropi!
  • O

    02.09.2021 09:22
    O
    Ovaj narod je sam izabrao da zivotari i prezivljava! Da mu to neodgovara odavno bi oterali ovu sns sektu sto ih laze i krade! I tu je kraj! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.