Zbog auto-puta i aerodroma ostaju bez zemlje, ali i kuća

Nastavlja se problem sa eksproprijacijom zemljišta kod Kraljeva, za gradnju auto-puta, ali i aerodroma Morava.
Meštani nekoliko sela u blizini aerodroma u Lađevcima kod Kraljeva okupili su se u petak uveče kako bi iskazali nezadovoljstvo, jer, kako su rekli, niko nije znao da će u novom Prostornom planu ostati bez zemlje, ali i kuća, prenosi N1.
 
Praktično, reč je o nastavku problema koji su ovi meštani imali kada se realizovala eksproprijacija zemljišta za trasu auto-puta. Njima je bila ponuđena najniža cena i to je izazvalo revolt jer su pojedini ostajali bez plodnog zemljišta.
 
Sada se ponavlja identična situacija. Državni organi počeli su novi proces eksproprijacije zemljišta, sada za izgradnju asfaltnih baza i proširenja piste aerodroma Morava.
 
Miodrag Mirković iz Lađevaca ostaje bez tri hektara zemlje na kojoj je gajio lucerku jer ima oko 20 grla stoke.
 
"Ponudili su mi 65 dinara po aru. A zemlja vredi bar deset puta više. Ja ću morati sve da ugasim nakon toga i da rasprodam stoku", kaže Mirković za N1.
 
Petar Lišanin iz Obrve navodi da će zbog gradnje kargo centra oko tridesetak domaćinstava morati da napusti ovo selo.
 
"Saznali smo za ovo tek pre dvadesetak dana. Već su nam oduzeli deo zemlje za auto-put, a sada kuću i celo domaćinstvo za potrebe aerodroma. Nije mi jasno da li je neko ko je odlučivao o tome, video da ovde žive generacije", priča Lišanin.
 
Meštani ovih sela se nadaju da bi kompromis mogao da se postigne, ukoliko država zajedno sa lokalnom samoupravom u Kraljevu bude imala sluha za njihove probleme.
  • Buda

    24.10.2021 23:19
    Moraju se
    razlikovati korisne i stetne stvari. Autoput, aerodrom je korisna stvar.U tu svrhu moraju se neke kuce i srusiti.Rudnici litijuma bas u vec zagadjenoj Srbiji koja je zivopisni kontejner , nisu pozeljni.
  • Piter Galbrajt

    04.09.2021 13:32
    Do juce kukali kako su zabit, sad treba da prodje auto put, do juce zemljiste kostalo 500 eura za hektar sad bi oni 100000 za ar.
  • Stvarno!

    04.09.2021 13:10
    Ovaj Nikad Veći!...pa stvarno ne verujem kakav bezobrazluk i bolestan kometar imaš. A ti bi se žrtvovao za svoju državu da te neko otera iz tvoje kuće i posle da nemaš gde, jer očigledno da ljudi neće dobiti vrednost za svoju imovinu koliko realno jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.