Šta je patrijarh Porfirije rekao u Podgorici: "Da li je dostojan Joanikije?"

Nakon završene liturgije u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, okupljenim vernicima se obratio mitopolit crnogorsko-primorski Joanikije, a nakon njega i patrijarh Porfirije.
Mitropolit Joanikije se na početku zahvalio svim crkvenim velikodostojnicima, političarima i prisutnom narodu.
 
"Vaša Svetosti, Vi kao naslednik Svetoga Save došli ste da posetite i utvrdite crnogorsko-primorsku mitropoliju. Vaša služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela SPC i pravoslavni narod koji su u vašoj nadležnosti objedinjuje se oko svetog patrijaršijskog prestola. Sa Vama je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Drago mi je što sa Vama večeras dođe arhijereji patrijaršija iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu", naveo je na početku izlaganja mitropolit Joanikije.
 
Potom se okupljenima obratio i patrijarh srpski Porfirije, prenosi Blic.
 
"Gledajući sve vas ovde sabrane najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore stavio u svoje srce i zaključao. I zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo. Najradije bi se ćutke skupio u kriptu gde su smeštene kosti pastira opustošene Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija", kazao je on.
 
Kazao je da crkva ne postoji da bi rešavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog.
 
Porfirije je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dele sa braćom rimokatoličke i muslimanske veroispovesti.
 
"I već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem - izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana".
 
"Nikakva druga potvrda jednom arihijereju nije potrebna do izbora od sabora, ali ako nekom treba potvrda za izbor mitropolita novog ja vas ovde sabrane pitam i očekujem jasan i jedinstven neponovljiv i glasan odgovor: "Da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog? Da li je dostojan? Da li je dostojan vladika Joanikije za mitropolita crnogorsko-primorskog?", upitao je patrijarh, na šta su prisutni na platou ispred Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici odgovorili "dostojan"
 
"Mi, kao pravoslavni hrišćani, znamo da smo bez obzira na to kako ko sebe doživljava i oseća, kako se izražava i kako vidi sebe, po nacionalnom određenju, na to koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo koje i kakve razlike - u crkvi svi smo jedno", rekao je patrijarh.
 
Porfirije je poručio da je crkva jedinstveni krov i prostor za sve.
 
"Krov pod kojim nas, kada pristupimo svetoj čaši, sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, majka, za koga glasamo, gde radimo. Ne, mi prosvećeni molitvama Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, znamo da je za boga najmanje bitno kako i na koji način sebe doživljamo ukoliko smo Hristovi", rekao je patrijarh Porfirije.
 
Kako javlja reporter "Blica" iz Podgorice, ispred hrama je sve proteklo u mirnoj atmosferi, situacija je potpuno drugačija nego ranije tokom dana.Policija je blokirala glavnu ulicu koja vodi do hrama, kao i kružni tok na izlazu ka Cetinju.
  • Strika

    05.09.2021 07:28
    @Logi
    Mogao si, sa mnogo više razloga, pitati i zašto se crkva u sekularnoj državi žestoko meša u politiku, a sve pod maskom borbe za demokratiju. Crkva i demokratija??? Vrlo smešno.
  • Logi

    05.09.2021 02:15
    sekula
    Ako je Crna Gora zaista sekularna, šta se kog mog đavola meša u verska pitanja?
  • Čika

    04.09.2021 22:28
    Naravno
    Drobi. Gomila fraza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.