Koliko građana veruje RTS-u? Istraživanje kaže - ne mnogo njih

Demostat je danas objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja o poverenju u RTS, u okviru šire analize poverenja u institucije.
Ovo istraživanje je pokazalo da 39 odsto građana uopšte ne veruje, 28 odsto nema ni pozitivno ni negativno mišljenje, a samo 30 odsto ima potpuno poverenje u rad Javnog medijskog servisa.
 
Otkriveno je da manje od trećine gledalaca veruje da tim putem dobija informacije u interesu za javnost u koje se mogu pouzdati.
 
To istraživanje Demostata sprovedeno je u poslednjoj sedmici jula 2021. godine telefonskom anketom, na uzorku od 1.200 građana. Navedeni uzorak je reprezentativan za nivo Srbije.
 
"Rezultati istraživanja o poverenju u Javni servis su poražavajući po RTS, ali ne i neočekivani. Oni su posledica uređivačke politike koja je jednostrana, sterilna i pre svega neinformativna", smatra novinar Vukašin Obradović.
 
On je Demostatu rekao da je prosečan građanin sve više svestan da mu Javni servis ne nudi neophodne informacije za razumevanje svih važnih društvenih procesa i otud toliko nepoverenje.
 
Prema oceni Judite Popović, članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), "nedostatak poverenja u tako visokom procentu ukazuje na ozbiljnu sumnju građana u istinito, blagovremeno i objektivno informisanje od strane RTS".
 
"Time se kompromituje sam pojam javnog servisa. Najblaže rečeno, sofisticirana politička pripadnost i zanemarivanje ključne obaveze da doprinosi obrazovnom i kulturnom nivou građana, na kraju dolazi na naplatu, makar i u vidu rezultata ovih istraživanja", kaže Popović za Demostat.
  • Baba Stana

    07.09.2021 09:04
    Ja kad čujem vremensku prognozu na Dnevniku 2, posle ipak pogledam kroz prozor.
  • Bb

    07.09.2021 07:45
    Bb
    Sem pola penzionera niko im nista neveruje!!! Mladi i radno sposobni ni negledaju RTS a 50% penzionera je uvidelo da je sve ovo velika laz i da se gleda kako oteti novac! Pukli smo kao drzava...totalno i zasluzeno!
  • samo laži

    06.09.2021 12:59
    RTS je nepopravljiva.
    I posle onoga kakva je bila pod Miloševićem, evo je opet ista takva.
    Laže, kleveće, prikriva, izobličuje... i to još plaćamo.

    Plaćamo da nas lažu.

    Nova vlast barem da preimenuje, da više nikad ne čujemo i ne vidimo to "RTS", mada bolje ukinuti zauvek.

    Ukidaj to!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.