Crnogorska poslanica zadržana na ulasku u Srbiju zbog bromazepama

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić objavila je da je zadržana na granici na ulasku u Srbiju pod optužbom za posedovanje psihoaktivnih supstanci, zbog, kako je navela, šest tableta bromazepama.
Crnogorska poslanica zadržana na ulasku u Srbiju zbog bromazepama
Foto: 021.rs (arhiva)
Poslanica u crnogorskoj skupštini sinoć je na Tviteru objavila da je "ciljano kontrolisana i zadržana nekoliko sati u policijskoj stanici". Dodaje da su, pored šest tableta koje je ona imala, kod njenog supruga pronašli dve table sa 24 tablete bromazepama.
 
"Sve ukupno nas dvoje smo imali manje od jedne kutije tableta. Naknadnim uvidom u propise saznali smo da je dozvoljeno uneti jednu kutiju, po osobi, bez medicinske dokumentacije. To 'otkriće' je bio razlog zbog kojeg smo moj nevenčani suprug i ja dodatno zadržani na graničnom prelazu dva sata, a zatim u pratnji policije sprovedeni u policijsku stanicu Tutin gde smo još tri sata davali pisanu izjavu i informacije vezano za psihoaktivne supstance koje posedujemo", navela je poslanica DPS-a.
 
"Nakon tri sata u policijskoj stanici 'učinili' su nam i pustili nas da se branimo sa slobode zbog posedovanja psiho-aktivnih supstanci, a protiv nas su pokrenute krivične prijave", saopštila je Sekulić.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pozvalo je vlasti Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da, kako navode, "prestanu sa ovakvim ponašanjem prema crnogorskim poslanicima".
 
"Posebno zabrinjava činjenica da su ti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države", navode iz ovog ministarstva.
 
Dodaju da se zadržavanje poslanika crnogorske skupštine više ne može smatrati pukom slučajnošću ili spletom okolnosti.
 
Iz DPS-a Mila Ðukanovića su naveli da "Srbija nastavlja sa šikaniranjem poslanika crnogorske skupštine, čime krši niz međunarodnih diplomatskih konvencija".
 
MUP: Srpska policija postupa isključivo po zakonu
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je navelo da srpska policija postupa isključivo po zakonu i da je crnogorska državljanka D.S. zadržana zbog postojanja sumnje da je počinila krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
 
"Ističemo da je prema njoj postupano u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje ličnog dostojanstva, zbog čega ne shvatamo značenje poziva Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da vlast Srbije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima", navodi se u saopštenju MUP.
 
Dodaju da je činjenica da je D.S. na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije zadržana od strane pripadnika Granične policije zbog posedovanja tableta sa liste psihoaktivnih supstanci i da će protiv nje biti podneta krivična prijava.
 
"Uvereni smo da se Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, kao državna institucija, zalaže za poštovanje zakona i njegovu jednaku primenu prema svima, bez obzira na funkciju koju obavlja. Zakoni u Srbiji su isti za sve i sigurni smo da i Crna Gora teži ka tome", poručili su iz MUP.
 
"Nedopustivo ponašanje policije"
 
Inicijativa mladih za ljudska prava Crna Gora i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija ocenili su da je nedopustivo postupanje granične policije Srbije prema poslanicima Skupštine Crne Gore i zatražili da ta nezakonita praksa odmah bude zaustavljena.
 
U zajedničkom saopštenju navodi se da poslanici Skupštine Crne Gore već duže vreme prolaze kroz različite vrste maltretiranja na graničnim prelazima sa Srbijom, koja se ponavljaju već mnogo puta do sada, zaključno sa poslanicom Dragicom Sekulić, protiv koje je podnesena i besmislena krivična prijava zbog šest tableta bromazepama.
 
"Na osnovu argumentacije o razlozima za zadržavanje poslanika potpuno je jasno da iza svega stoji namera da se poslanici maltretiraju i ponižavaju zbog svojih političkih stavova i delovanja u Skupštini Crne Gore", ocenjuje se u saopštenju.
  • Zakon

    09.09.2021 01:52
    Posto toliko volimo da postujemo zakon hajde onda da procesuiramo i Jovanjicu, naplatnu rampu, Krusik, Savamalu, sedmoro u helikopteru, Pancicev vrh, gardiste u Topcideru, Olivera Ivanovica, Curuviju, ...
  • Celo selo radi belo

    08.09.2021 23:29
    Kakva zemlja takvi i poslanici.
    Rade se tabletama.
    Boze ti sacuvaj.
  • Dejan

    08.09.2021 23:22
    Posao
    A što šćela da radi u srbiju ? Manite rumene bobice, svrha dolaska je bitna ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija