Od danas novina u školama: Učenici i nastavnici sve vreme nose maske

Učenici bi od danas non-stop trebalo da nose maske tokom boravka u školi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, preporuka je Tima za škole.
Od danas novina u školama: Učenici i nastavnici sve vreme nose maske
Foto: Pixabay (ilustracija)
Do sada su đaci mogli da ih skinu dok sede u školskoj klupi.
 
Odlučeno je i da vakcinisani nastavnici i učitelji moraju da nose maske.
 
"Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključući i osobe koje su kompletno vakinisane protiv kovida19 i osobe koje su preležale kovid19", navodi se u dopisu školama.
 
U Uputstvu, koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama pred početak školske godine, stajalo je da maske ne moraju da nose potpuno vakcinisani nastavnici, osim kada se približavaju učenicima ili kolegama na manje od jednog metra.
 
Tim za škole preporučuje i da svi učenici nose zaštitne maske non-stop dok su u školi. Izuzetak su učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, ali za to je potrebno mišljenje lekara specijaliste.
 
Za učenika koji ima mišljenje lekara da iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku, škola je u obavezi da mu obezbedi boravak u školi bez maske, ali tako da se poveća distanca sa drugom decom.
 
Do sada su učenici morali da nose maske dok ulaze u zgradu škole i dok idu do svog mesta. Čim sednu u klupu mogli su da ih skinu, ali su ponovo morali da ih stave kada odgovaraju, odlaze do toaleta, na veliki odmor.
 
Onlajn nastava za srednje škole u 40 lokalnih samouprava
 
Od ponedeljka sve srednje škole u 40 lokalnih samouprava prelaze na onlajn nastavu. U tim opštinama i gradovima viši razredni osnovne škole (sedmi i osmi razred), prelaze na kombinovani model nastave - dan u školi, dan onlajn i odeljenja se dele u dve grupe.
 
Na onlajn nastavu prelaze sve srednje škole u opštinama i gradovima: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.
 
U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi.
 
U školama se primenjuje "semafor sistem", od koga zavisi model nastave. Tim za škole svake nedelje analizira epidemiološku situaciju u lokalnim samoupravama, te zavisno od broja novozaraženih na 100.000 stanovnika, ali i broja inficiranih u odnosu na broj testiranih, opštine i gradovi mogu biti u zelenoj, žutoj i crvenoj zoni.
 
Na osnovu tih zona u školama se organizuju tri modela nastave  - prvi, direktni model, drugi, kombinovani model i treći koji podrazumeva onlajn nastavu.
  • Majka

    14.09.2021 08:17
    Dete mi ima po osam casova! Nema veze,disace kad dodje kuci!
  • Ana

    13.09.2021 19:46
    Preporuka nije ZAKON
    ,,Tim za škole preporučuje i da svi učenici nose zaštitne maske non-stop dok su u školi."
    E sad...
  • Iš bre

    13.09.2021 12:09
    Z’govnjivu motku
    Čekaj bre,juče dopustite miting komplet zaposlenih Čistoće i gerontoloskog da šetaju grupisani a deca su opasnost? Skupljate političke poene u vreme pandemije? Svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija