FOTO, VIDEO: U Beograd stigao međunarodni voz "Connecting Europe Express", evo kako je dočekan

Međunarodni voz "Connecting Europe Express" stigao je u Srbiju, na železničku stanicu Beograd Centar.
Ovaj voz je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i za nešto duže od mesec dana će proći kroz 26 država na starom kontinentu.
 
"Connecting Europe Express" u Beograd je stigao sinoć iz Hrvatske preko Šida, a njime su u Srbiju stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopštilo je preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije".
 
U sastavu ovog voza je i vagon u kome je priređena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evropi, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i "Infrastrukture železnice Srbije".
 
 
Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i održavanje Železničkog samita koji će danas biti održan u Beogradu pod nazivom "Western Balkans Rail Summit 2021".
 
Organizatori ovog samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
"Connecting Europe Express" krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz. Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).
 
 
Na putovanju dugom oko 20.000 kilometara, ovaj voz će obići više od sto evropskih gradova. Tokom svog putovanja, "Connecting Europe Express" prošao je kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.
 
Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku. Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke, Češke, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.
 
Tokom 36-odnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.
 
Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture.

Teme

voz
  • 9

    14.09.2021 01:10
    Čik nek stigne
    taj voz u Novi Sad , samo ako ima po čemu.
    Zadnji je stigao iz BG za NS pre 5 godina pokoj mu duši.
  • tancuj, tancuj

    14.09.2021 00:36
    connecting
    uvalila vam eib novi kredit gospodo, pa će da vam Graditelj zatvori još jednu prugu, da bi 2084. i ona bila "brza" a vi se radujte koji ćete je dočekati
  • James Bond

    13.09.2021 14:10
    With Russia from love
    Zadnji put kada je voz prolazio kroz Srbiju Džejms Bond umalo da izgubi glavu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.