Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sednicu na kojoj treba da razmatraju Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.
Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika
Foto: 021.rs
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u Skupštini, predstavljajući ovaj zakon, da će se pred poslanicima Republike Srpske gotovo istovetan zakon naći 15. septembra i da je usvajanje ta dva zakona korak napred u negovanju kulture, ali i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike RS i Srbije.
 
Gojković je rekla da se zakon donosi po hitnom postupku jer je inicijativa potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana predsedništva BiH Milorada Dodika, te je hitni postupak neophodan kako bi se ispunio njihov dogovor da zakoni budu doneti baš 15. septembra, na novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
 
Prema njenim rečima, već postoji Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, a novi zakon nije ni u kakvoj koliziji sa njim, odnosno tamo gde žive nacionalne manjine u službenoj upotrebi ostaju i jezici i pisma manjina.
 
"Nije namera da se latinica diskriminiše, zakon se ne odnosi na privatnu komunikaciju, pisanje ličnih imena, dvojezične publikacije, knjige, naučnu terminologiju, kompjuterske programe, umetnička dela, kurseve stranih jezika ili žigove i oznake geografskog porekla", rekla je Gojković.
 
Za novi zakon polazna osnova je tekst radne grupe Ministarstva kulture iz 2017. godine, a prema rečima Gojković, mere za zaštitu jezika i pisma imaju dvojak karakter.
 
"Prve su obavezujuće i šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu na sve subjekte koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala", rekla je Gojković.
 
Pored državnih organa i javnih preduzeća, ćirilica će biti obavezna i u objavama privrednih društava i drugim oblicima organizovanja koja imaju većinski javni kapital, strukovnih udruženja i javnih servisa, a kulturne manifestacije moraju imati logo na ćiriličkom pismu.
 
Gojković je najavila mogućnost da se donesu mere poreskih olakšica za privredne subjekte koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju, ali to će biti uređeno poreskim zakonima.
 
Osniva se još jedan vladin savet, koji će pratiti stanje u srpskom jeziku i očuvanje ćiriličkog pisma i predlagati određena nova rešenja.
 
Ministarka je rekla da su na zakon podneti amandmani Saveza vojvođanskih Mađara, tako da će i u Srbiji ovaj zakon biti usvojen na praznik, 15. septembra.
  • Forenzičar

    13.09.2021 22:05
    Da li ima nešto da je Skupština usvojila, a da nije na predlog ove dvojice. Osim cenovnika u restoranu i dnevnica za stranačke skupove?
  • Inspektor Višekruna

    13.09.2021 18:32
    @pajo patak
    Imam još gluplje: Ako je stvarno najsavršenije pismo, kako to da Japan ima daleko niži % nepismenih od Srbije?
  • VladaN

    13.09.2021 15:39
    Dogovorom..
    … dve osobe, od koje jedna nema Zakonske nadležnosti a druga je funkcionalno nepismena se zakonom uređuje upotreba pisma??? Samo debil može oco da prihvati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija