Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska u EU; Vučić: Protiv sam zamrznutog konflikta

Angela Merkel je izjavila da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU, ali da pre toga treba da budu rešena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.
Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, nemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će "neka pitanja biti rešena na kraju procesa evropskih integracija Srbije".
 
"To (kosovsko) pitanje se mora rešiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa pre nego što se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rešavati, ali ja sam za mapu puta, gde se prvo rešavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.
 
Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Nemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je reč o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".
 
Vučić: Protiv sam zamrznutog konflikt
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv zamrznutog konflikta između Beograda i Prištine i dodao da zna da se "niko u Srbiji neće obradovati" tim njegovim rečima.
 
"Ja mislim da je dobro da taj problem rešava ova generacija, a da ga ne ostavljamo u nasleđe nekom drugom. Ali to mora da bude kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će da bude ponižavajuće i poražavajuće za Srbiju", rekao je Vučić.
 
Istakao je da je svestan da je rešavanje odnosa Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU i istakao da se iz tog razloga vodi "taj dijalog na ozbiljan i odgovoran način".
  • Lacika

    14.09.2021 00:48
    laprdamdokjosmozem
    isuse...
  • Nuki

    13.09.2021 23:59
    Angela da pita Pristinu sto pregovori stoje u mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.