Vranju pritvor do 30 dana, ministarstvo BiH upozorilo građane da ne putuju u Srbiju

Osumnjičenom za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, Edinu Vranju, određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je za agenciju Beta u Višem sudu u Beogradu.
Vranju pritvor do 30 dana, ministarstvo BiH upozorilo građane da ne putuju u Srbiju
Foto: 021.rs
Vranju je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobeći.
 
Protiv tog rešenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.
 
Vranj je uhapšen u nedelju, prilikom prelaska granice između BiH i Srbije. On je osumnjičen za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994.
 
Vranj je posle rata u Bosni i Hercegovini bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organovani kriminal. Napustio je Upravu policije Federacije BiH 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za bezbednost.
 
Ministarstvo BiH upozorilo građane da ne putuju u Srbiju ukoliko su bili uključeni u odbranu BiH
 
Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) izdalo je danas upozorenje građanima te zemlje da ne putuju u Srbiju ukoliko su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine.
 
"Preporučuje se svim državljanima BiH, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BIH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine, da do daljnjeg ne putuju u Srbiju", navodi se u upozorenju, prenosi Hajat.
 
Ministarstvo je upozorenje izdalo, kako je saopšteno, zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bosansko-hercegovačkih državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.
 
"Upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava", saopštilo je Ministarstvo.
 
Upozorenje je usledilo posle hapšenja državljanina BiH Edina Vranja u subotu i pokretanja krivičnog postupka protiv njega. Vranj je danas saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Osumnjičen je, prema saopštenju suda, kao saizvršilac u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.
  • opozicionista

    15.09.2021 08:40
    Ne shvatam, zar nisu vlasti u Sarajevu uvek tvrdile da su odlučne u kažnjavanju ratnih zločinaca, šta je sad ovo???
  • Jan

    14.09.2021 21:35
    Sve koji su okrvavili ruke moraju pred lice pravde!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija