Sud u Strazburu traži od Srbije da ne izruči turskog državljanina

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Srbije da turski državljanin S.O. koga traže vlasti u Turskoj, ne bude deportovan u tu zemlju dok se ne proceni njegov slučaj.
Sud u Strazburu traži od Srbije da ne izruči turskog državljanina
Foto: Pixabay
U dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da je Evropski sud za ljudska prava u sredu zatražio da Srbija ne deportuje S.O. u Tursku pre 21. septembra i da je takva odluka doneta u interesu stranke i pravilnog vođenja postupka.
 
U odluci Evropskog suda za ljudska prava ne navode se detalji slučaja i za šta je turski državljanin osuđen.
 
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) piše da se radi o kurdskom aktivisti koji je u Turskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
 
"Kurdski aktivista S.O. član je Kurdistanske radničke partije, zabranjene u Turskoj. Turski sud ga je u januaru 2020. osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog članstva u partiji i navodne umešanosti u sukobe između turskih snaga i Kurdistanske radničke partije 2015. godine na jugoistoku Turske", navodi Birn.
 
BIRN piše i da je S.O. trenutno u Srbiji i da ga je policija privela na beogradskom aerodromu u sredu po povratku iz Rumunije, te da je iste večeri pušten.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo pravde Srbije nisu se oglašavali povodom tog slučaja.
 
Evropski sud za ljudska prava je od Srbije zatražio i da dostavi informacije da li je turski državljanin S.O. zadržan na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i da li se suočava sa deportacijom u Tursku.
 
Takođe, Sud je zatražio informaciju da li je turski državljanin tražio azil u Srbiji, da li je registrovan kao tražilac azila, a u slučaju da je Srbija odbila da mu da azil, Sud je tražio da mu se dostave razlozi odbijanja.
 
Traže i obaveštenje da li je turskom državljaninu dozvoljeno da ga poseti advokat na aerodromu. Evropski sud za ljudska prava nije bio dostupan za hitan komentar.
  • Taliban Vojvodjanski

    17.09.2021 08:04
    I treba da se isporuci,koji ce nam andrak.
  • Sastanci

    17.09.2021 07:11
    Sastanak
    sa Erdoganom ima na meniju i ovo pitanje. Mi isporučimo tog nesretnika, a Turska plati našu kaznu (kroz investicije ili lova ode preko ...). Pa će i od toga praviti kampanju kako se ulaže kod nas ...
  • Trt

    16.09.2021 21:47
    Pa gde neće jedna despotija izručiti nekog drugoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija