Advokat: Vrhovni Kasacioni sud ugrozio prava građana koji su tužili banke

Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, objavljeno je danas na sajtu suda.
Advokat: Vrhovni Kasacioni sud ugrozio prava građana koji su tužili banke
Foto: Pixabay
Advokat Bojan Mićanović rekao je Beti da je VKS na direktan način uneo pravnu nesigurnost kod građana i poništio sopstveni pravni stav od 22. maja 2018. godine. 
 
Objasnio je da je pravni stav vrsta odluke koju na sednici odeljenja donosi Vrhovni kasacioni sud i koji predstavlja obavezujuće uputstvo za postupanje u nižestepenim sudovima. 
 
"Dakle, pravni stav koji je tri i po godine primenjivan je pao u vodu, pod pritiskom krupnog kapitala i bankarskog lobija. Pre nepuna dva meseca Skupština Srbije je pokušala da donese autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima koji se primenjuje preko 40 godina i na mala vrata pogura banke da mogu nesmetano da ugovaraju troškove kredita po svom nahođenju", kazao je Mićanović. 
 
Po njegovim rečima, ovakvim postpanjem VKS je direktno ugrozio prava građana koji su tužili banke za troškove obrade kredita, puštanja kredita u tečaj, kao i druge troškove koje banka obračunava korisniku. 
 
"Pored toga građani će morati da snose i troškove spora. Zakon o obligacionim odnosima je nedvosmisleno jasan po tom pitanju i propisuje da je kamata jedini trošak kredita. Do sada je sudska praksa bila jedinstvena po ovom pitanju i odluke su donosile u korist tužilaca - korisnika kredita, međutim ovakvom odlukom VKS sudovi će biti prinuđeni da donose odluke suprotne dosadašnjim, a građani koji su tužili banke biće nasamareni", naglasio je advokat Bojan Mićanović. 
 
Kako Beta saznaje, na istoj sednici VKS donet je i pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana. 
 
VKS je do sada po reviziji, kao vanrednom pravnom sredstvu, preinačavao odluke u kojima su donete odbijajuće presude, po tužbama za neosnovanost naplate premije osiguranja kod NKOSK, odnosno VKS je presuđivao u korist građana – korisnika kredita. 
 
"VKS narušava suštinu pravnog sistema, a suština uređenog pravnog sistema se ogleda u pravnoj sigurnosti kojoj bi VKS kao najviša sudska instanca trebalo da teži. Ovakvim narušavanjem pravne sigurnosti u narodu se stvara utisak da se stavovi VKS mogu naručivati od strane različitih centara moći", zaključio je advokat Bojan Mićanović.
  • advokat

    18.09.2021 08:00
    Tokom prethodnih godina zastupajuci gradjane protiv banaka otkrio sam brojne mehanizme uzimanja novca u korist banaka. Nije samo rec o naknadi za obradu kreditnog zahteva, vec se dogadjalo da banke kumuliraju naplatu, pa pored obrade kreditnog zahteva naplate “ administriranje i pracenje “ kredita! Sto se osiguranja tice, poznati su slucajevi iz prakse da je banka odmah, prilikom zakljucenja ugovora sa klijentom naplatila naknadu za osiguranje kredita, iako u tom trenutku nije bila u ugovornom odnosu sa osiguravajucim drustvom! Sve ovo od danas je zakonito.
  • Dragan

    18.09.2021 06:19
    E
    Glasajte za mene.Po hitnom postupku ukudam VKS i apelacione sudove.Sve sudije smenjene zajedno sa svim sudijama vrhovnig suda.Sve sudije dobijaju pritvor i oduzimaju se pasoši.A u istrazi će propevati za koga su radili.Bankama dati zakon po principu prihvati ili pakuj kifere iz Srbihe.Sav novac iz banaka prebaciti u NBS.U Hrvatskoj se banke bunile i ovi doneli zakon i bankama koje neće da poštuju rekli da napuste Hrvatsku.Naravno niko nije otišao po principu"bolhe da kaplje,nego da bude suvo".Kod njih za banke važi pravilo banka može naplaćivati samo ono što centrala banke naplaćuje u matičnoj državi.
  • Kada je...

    18.09.2021 04:08
    ... covek
    Septembar i oktobar, kako su i ranije planirali, resavanje ovoga i dovoljno vremena da se to raznim glupostima i bukom pokriju do zaborava i izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija