VIDEO: Blokirani prelazi Jarinje i Brnjak, pripadnici Rosu pretresaju okupljene nezadovoljne građane

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.
Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.
 
Inače, kako javlja Kontakt plus, u oba pravca blokiran je i prelaz Brnjak. Pripadnici policije ne dozvoljavaju prolaz vozila i ljudi. Rampa na prelazu je spuštena od strane Kosovske policije. Kolona vozila sa Kosova ka centralnoj Srbiji na ovom prelazu duga je oko dva kilometra.
 
Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova.
 
Sa narodom okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnci Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rešavanju ovog problema.
 
 
Šta podrazumeva reciprocitet?
 
Vlada Kosova odlučila je danas da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, prenosi Ekonomija onlajn.
 
U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se sledeće:
 
1. Obavezuju se svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.
 
2. Snabdevanje sa probnim tablicama se vrši na svim prelazima.
 
3. Obavezuju se vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.
 
4. Važenje probnih tablica je 60 dana.
 
5. Taksa za probne tablice je pet evra.
 
6. Stranke će biti snabdevene sa potvrdom zbog uverenja o registraciji vozila.
 
7. Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da implementiraju odluku.
 
8. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.
 
Gazeta ekspres prenosi da su Specijalne jedinice poslate na Jarinje da postave "probne tablice" na automobile iz Srbije. 
 
Postavljene su desetine oklopnih vozila kosovske policije. 
 
Ove godine je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova najavilo da će sve tablice KS biti uklonjene iz prometa, a vozila Republike Kosovo će nositi samo oznake RKS.
 
Kako prenosi Ekonomija onlajn, Specijalne jedinice kosovske policije smeštene su na prelazu Jarinju između Srbije i Kosova, a kako se navodi, obraćaju pažnju na red i mir. 
 
Tokom vikenda postavljeni su kontejneri u kojima će se, prema podacima kosovske policije, raditi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati.
 
Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.
 
Na Jarinju i Brnjaku specijalne jedinice Rosu, s blindiranim kolima i dugim cevima
 
Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić - Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.
 
Kosovska policijska služba obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javila je Radio-televizija Srbije. Takođe, KPS je navela da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.
 
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeno više od 20 vozila specijalnih jedinica kosovske policije. On je za TV Pink kazao da su na tim prelazima raspoređena većinom blindirana vozila, kao i da pripadnici jedinice Rosu nose "duge cevi".
 
 
"Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo građane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika", kazao je Simić.
 
Navodeći da je akcija povezana sa temom registarskih oznaka, potpredsednik Srpske liste je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja.
 
"Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da će naći političko rešenje", kazao je Simić.
 
Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.
 
Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuje svojim.
  • Pošteno

    21.09.2021 17:49
    Nadam se da ministar MUP-a čita ove komentare i da će poslušati savete naših stručnih komentatora. Sledeći put kada se građani Srbije mirno okupe da protestuju, da se pošalju specijalne jedinice da ih pretresaju i bacaju na njih suzavac.
  • Silja

    21.09.2021 17:29
    @Ja
    Dzabe demagogiju siris, Srbija je pokojna i to ne zbog Vojvodine, vec zbog glupih Srba koji misle da se drzava moze praviti preko autoritarnog vodje koji unistava/razbija svaki pokusaj nezavisnosti institucija Republike. Takvo misljenje kosta, a narod i Republika placaju tu cenu.
  • lol

    21.09.2021 13:29
    Cekam da vidim sve te silne desnicare i klerofasiste dole. Nema nikog glavom i bradom, samo najavljuju u fazonu "drzite me sacu ga prebiti". Gde su ove raspale botine, gde je Levipajvan, gde su sve te silne ine organizacije, gde su 1244 ratnici, zasto ne posaljete makar Nacionalnu Avangardu, makar da pocrkaju od smeha? Limanac, sta cekas ti druze, zasto nisi tamo? Gde su oni silni 2/3 za redovan vojni rok? Ajde braco idemo svi zajedno hahahaha. Ali po burek i kuci sa iskljucenim telefonom i ruterom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija