Fridom haus: Internet u Srbiji slobodan, ali SNS stalno narušava politička prava i građanske slobode

U Srbiji je okruženje za slobodu na internetu relativno otvoreno, sa visokim nivoom pristupa internetu, ograničenim blokiranjem veb stranica i snažnom ustavnom zaštitom novinara.
Fridom haus: Internet u Srbiji slobodan, ali SNS stalno narušava politička prava i građanske slobode
Foto: Pixabay
To se navodi u danas objavljenom izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus.
 
Međutim, uprkos raznolikosti onlajn medija, zabeleženo je povećanje dezinformacija "koje šire provladini informativni sajtovi, čiji su neki od vlasnika povezani s vladajućom partijom", kao i broj napada na novinare, navodi se u izveštaju "Sloboda na internetu 2021".
 
Srbija je dobila 71 poen, s tim da 100 poena označava najveći stepen slobode na internetu, i time se našla na 15. mestu od ukupno 70 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje.
 
Srbija je ove godine prvi put uključena u godišnji izveštaj Fridom hausa o slobodi na internetu.
 
"Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višestranačkim izborima, ali poslednjih godina Srpska napredna stranka stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva", ocenjeno je u izveštaju.
 
Navodi se da su onlajn novinari povremeno krivično odgovarali za svoj rad i da su sve više izloženi pretnjama i uznemiravanju zbog svog izveštavanja.
 
Novinari se često suočavaju s fizičkim napadima i pretnjama zbog svog izveštavanja, navodi Fridom haus i dodaje da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dokumentovalo 189 onlajn i oflajn napada na novinare tokom 2020. godine, "što je zabrinjavajuće povećanje u odnosu na 119 napada dokumentovanih 2019".
 
Autocenzura nije česta, ali je prisutna, posebno među provladinim medijima, a "država i dalje ima aktivnu ulogu u uticaju na medijsko tržište".
 
"Određeni broj novinskih kuća ima bliske veze sa vladom, a politička polarizacija medija pogoršana je povlašćenim tretmanom vlasti prema tabloidima koji o njoj pišu u pozitivnom svetlu", piše u izveštaju.
 
"U praksi, internet portali tabloida bliskih vladi, koji stalno manipulišu činjenicama i kleveću nezavisne medije, nastavili su da dobijaju značajna javna sredstva na državnom i lokalnom nivou", ukazuje Fridom haus i navodi agenciju Tanjug kao primer kako vlada vrši kontrolu u medijskoj sferi.
 
Kampanje dezinformacija su redovne, a vlasti koriste botove u izbornim kampanjama, ali i u drugim situacijama, navodi se u izveštaju.
 
Dodaje se da zabrinutost izaziva i nadzor i pristup policijskih i bezbednosnih agencija podacima u telekomunikacijama bez poštovanja odgovarajućih pravnih procedura.
 
Fridom haus ocenjuje da su internet usluge u Srbiji generalno pouzdane i relativno pristupačne.
 
"Vlada nije remetila niti ograničavala pristup internetu tokom perioda istraživanja, niti ima podataka o ranijim isključenjima interneta tokom izbora ili nacinalnih događaja", navodi se u izveštaju.
 
Dodaje se da infrastruktura internet provajdera nije centralizovana, iako država ima većinski udeo u kompaniji Telekom Srbija, jednom od najvećih provajdera.
 
Sadržaj na internetu je široko dostupan, navodi se u izveštaju i dodaje da tokom perioda obuhvaćenog izveštajem nije bio blokiran nijedan politički, kulturni ili društveni sadržaj. Tokom tog perioda zabeleženo je nekoliko slučajeva u kojima su korisnici interneta tuženi ili pritvarani zbog govora na internetu, a podnošene su i privatne tužbe protiv medija.
 
Internet vezu je 2020. godine imalo 81 odsto domaćinstava, kompjuter poseduje 74,3 domaćinstava, a 94,1 odsto ima mobilni telefon, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Prema podacima Međunarodne telekomunikacione unije, 78,4 odsto Srba ima pristup internetu.
  • botovanje

    22.09.2021 07:14
    Dovoljno je sprovesti ozbiljnu analizu botovanja na 021.

    Svakodnevno imamo gomilu normalnih komentara i normalan odnos +/-.
    A onda u roku od par minuta se +/- obrnu naglavačke.

    Potrebna je analiza i objavljivanje rezultata da se zna.
    I da se obnaroduje da li te minuse zaista lupaju tamo neki ucenjeni zaposleni u državnoj upravi ili je došlo do modernizacije, pa minuse lupa kompjuterski program, što je takođe moguće.

    Ovo je jako bitna tema, pa se nadamo da će 021 imati sluha za nju, pokrenuti ovu analizu i objaviti rezultate.

    A u međuvremenu, hvala 021 na informisanju.
  • Lol

    21.09.2021 14:51
    Jedini način da se bore protiv istine je upravo konstantno spamovanje dezinformacijama. Kad narod otupi jer ih sve to smara, tu onda pobeđuju.
  • Vox populi

    21.09.2021 14:24
    Glasači na koje SNS računa i ne koriste previše internet, pa je glavna cenzura usmerena na TV. Ali sigurno smišljaju šta još sem botova mogu da iskoriste za dominaciju internetom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.