Maja Gojković: Pomoć Hilandaru postaje deo zakona, ove godine dato 360 miliona dinara

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad razmatranjem Predloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar kojim će biti obezbeđena kontinuirana pomoć Hilandaru.
Maja Gojković: Pomoć Hilandaru postaje deo zakona, ove godine dato 360 miliona dinara
Foto: 021.rs
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je obrazlažući zakon poslanicima, da je Hilandar od svog osnivanja 1198. godine centar srpske duhovnosti i da pomoć države nikad nije bila upitna, ali da sada postaje deo zakona.
 
Gojković je podsetila da je pre 17,5 godina Hilandar zahvatio katastrofalan požar, te da je država Srbije za obnovu do sada izdvojila milijardu i 767 miliona dinara.
 
"Pojedinačno najviše u ovoj 2021. godini za koju smo isplatili već 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću tokom čije posete je početkom ove godine postignut dogovor da država odmah izdvoji sva nedostajuća sredstva za rekonstrukciju i završetak radova", rekla je ministarka.
 
Ona je poslanicima pročitala prvi, drugi i treći član zakona u kojima stoji da će Srbija preko nadležnih organa preduzeti aktivnosti i sprovoditi programe očuvanja i negovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira Hilandara, proslava važnih datuma, zatim obnove, rekonstrukcije i izgradnje novih objekata.
 
Gojković je navela da će Vlada Srbije osnovati posebnu komisiju za manastir Hilandar koja će nadgledati sprovođenje programa, iako sada postoji slična komisija na čijem je čelu upravo ministar kulture.
 
Poslanici će o sva tri zakona koji su na dnevnom redu sednice glasati sutra.
  • piskaralo

    23.09.2021 11:03
    bravo, od sada pa ubuduće besplatno troškove sahrane i grobno mesto za decu čiji roditelji nemaju para da izleče na tim crkvenim grobljima gde je donirano.
  • Dane

    22.09.2021 18:34
    @R
    U pravu ste! Ovo je sramotaaa!!! Pored toliko socijalnih slucajeva i bolesne deci i odraslih gradjana oni kradu od naroda! Koja to religija i vernik moze da podrzi....? Sramnooooooopo i ogavno!
  • Jogi Letač

    22.09.2021 18:10
    Radikali na ovaj način pokušavaju da operu svoju savest, ali ne ide to tako. Sve će to doći na naplatu, kao što je to lepo Đoka opevao: neko to od gore vidi sve... Inače apsolutno ne podržavam ovakvo trošenje državnog novca, vajni pravnici (Vučić, Gojkovićka, Vučević...) bi mogli da pročitaju Ustav gde piše da je crkva odvojena od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.