Direktorka KBC Bežanijska kosa: Umiru nam mladi, a imali smo dovoljno vremena za vakcinaciju

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je da se "borimo sa nečim sa čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno i vremena i vakcina, ali sada plaćamo grešku svi zajedno".
Direktorka KBC Bežanijska kosa: Umiru nam mladi, a imali smo dovoljno vremena za vakcinaciju
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Zdravković je za RTS navela da je reč o nevakcinisanim osobama i ljudima sa teškim oboljenjima kojima je, kako je rekla, "kovid bio poslednja kap u čaši".
 
Ukazala je da je popunjenost KBC Bežanijska kosa, koji je u crvenu zonu ušao pre 12 dana, 90 odsto i istakla da je izuzetno brine broj hospitalizovanih pacijenata.
 
"Ono što nas najviše brine da su u pitanju uglavnom mladi ljudi, da su to nevakcinisani ljudi, da su to izuzetno teške kliničke slike", istakla je Zdravkovićeva.
 
Objasnila je da je reč o talasu epidemije koji obuhvata nevakcinisane i stare i bolesne osobe koje su nevakcinisani zarazili.
 
"Klinička slika je kod vakcinisanih mnogo blaža. Na svu sreću, te ljude, iako su stariji, iako imaju brojne komorbiditete, uspevamo posle dužeg intenzivnog da otpustimo kući na dalje lečenje i rehabilitaciju s obzirom na to da kovid ostavlja značajne posledice. Mlađi ljudi, pak, za koje bi se očekivalo da lakše prebole ovu bolest, kako su nevakcinisani, imaju izuzetno velike komplikacije, nažalost, neretko i smrtne ishode", istakla je Zdravković.
 
Upozorila je i na posledice koje kovid ostavlja i navela da 292 pacijenta koja su preležala koronu imaju inflamaciju u srčanom mišiću, a to znači da je to mesto odakle mogu da krenu maligne aritmije, zamori i nedostatak snage.
 
Zdravković je apelovala na sve da se vakcinišu i naglasila da je to najbolji način da se pobedi kovid.
  • Nata

    24.09.2021 00:41
    I mladi umiru
    Drug mog sina, 25godina, student elektrotehnike u Nišu, je umro od Covida pre 3 dana u bolnici u Beogradu. Zdrav, snažan momak. Jako, jako strašno. Svi smo u šoku. Nije bio vakcinisan. Čuvajte se i čuvajte vaše najmilije.
  • @pismen

    23.09.2021 15:00
    Antivakseri i slicni mrzitelji nauke i lekara najgori su kad se razbole, panicno trce i gaze sve pred sobom da se docepaju lecenja. Kad dodju na lecenje, mi ih prepoznamo po nekoj ljigavoj docilnosti i poniznosti umesto obicnog ljudskog postovanja coveka prema coveku, ona nam je neprijatna, kojom pokusavaju da prikriju koliko nas mrze, koliko mrze nauku, ali koliko apsolutno nemaju nameru da prepuste prirodi i vracarama da ih spasava. I ne opamete se, kad izadju nastave isto. Losi ljudi.
  • Doktor

    23.09.2021 13:12
    Pravi psihijatar
    @Pismen
    Moj si!
    Asimptomatski, al' si moj...
    Nije ti dobro

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija