Da li je Nacrt Zakona o policiji povučen ili stavljen "u fioku" do održavanja izbora?

Nacrt Zakona o policiji povučen je iz procedure, ali ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i dalje "stoji iza svake napisane reči".
Da li je Nacrt Zakona o policiji povučen ili stavljen "u fioku" do održavanja izbora?
Foto: 021.rs
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s druge strane, ocenjuje da je on "kriv" što je povučen Nacrt i kaže da je to uradio zato što ne želi "šest meseci pre izbora da donosi tako važan zakon". 
 
Da li to onda znači da je taj zakon privremeno povučen dok se ne "smire strasti" u javnosti i Srpska napredna stranka ne dobije većinu glasova?
 
Ana Toskić Cvetinović iz organizacije "Partneri Srbija" kaže za 021.rs da je moguće da se zakon povlači sada zbog reakcije javnosti kako bi se možda procesni koraci zadovoljili u narednom periodu, pa onda opet izašlo sa Nacrtom. 
 
"Mislimo da u momentu u kom Ujedinjene nacije, Savet Evrope i EU pozivaju na oprez pri uvođenju ovakvih sistema, kada neke zemlje uvode moratorijum bar na određeni period dok se ne vidi kakve oni posledice mogu da imaju na prava građana, da Srbija ne treba da bude zemlja u kojoj ovako invazivni sistemi nadzora treba da se testiraju", ističe Toskić Cvetinović.
 
Bojazan da će nadležni pokušati opet da izađu sa ovakvim Zakonom postoji, smatra naša sagovornica, naročito jer ovaj Nacrt dolazi nakon što su na ulicama Beograda zapravo već instalirane kamere koje imaju mogućnost automatskog prepoznavanja lica. 
 
"Mi smo tada i rekli da ne postoji pravni osnov za to. Ni tad nisu sprovedeni svi potrebnizakonski koraci da bi jedan takav sistem mogao da bude postavljen. Čini mi se da je ovo bio način da se taj pravni osnov obezbedi, ne samo za Grad Beograd, već za celu Srbiju", objašnjava. 
 
Najveći problem u povučenom Nacrtu je taj što nadzor nije ograničen, ocenjuje Toskić Cvetinović.
 
"Nije fokusiran na neke lokacije koje su posebno osetljive za neka krivična dela ili prekršaje. Druga stvar, on je omogućavao da se ti sistemi za obradu podataka razmenjuju sa drugim organima i sa drugim privatnim, privrednim subjektima. Šta to znači, da ti naši najosetljiviji podaci mogu da dođu u ruke neke korporacije, nekoga u inostranstvu", pita naša sagovornica. 
 
Vulinovo obrazloženje zašto je Nacrt povučen ocenjuje kao nespretno i naglašava da ne odgovara na kritiku koja je došla iz javnosti, a koja ukazuje na to da nismo videli analizu koja ukazuje na to da nam je ovakav sistem nadzora zapravo potreban. 
 
"Nije sad tu pitanje ko je u pravu, ko nije u pravu, hajde da razgovaramo o činjenicama. Argument da onaj ko nema šta da krije nema ništa protiv nadzora prosto ne stoji, zato što je privatnost osnovno ljudsko pravo i može da bude ograničeno samo pod kontrolisanim uslovima ukoliko je to neophodno u demokratskom društvu. Mi nismo tu neophodnost videli iz ovog nacrta", objašnjava sagovornica 021.rs. 
 
Ona dodaje da nije postojala ozbiljna društvena rasprava o tome da li nam je ovaj sistem potreban i koliko je on efikasan. 
 
"Nisu izvršene adekvatne procene rizika, ne znamo uticaj na zaštitu podataka. Procesni koraci koje bi trebalo Ministarstvo da sprovede da bi uopšte došlo da Nacrta nisu preduzeti. Svakako mislim da masovni biometrijski nadzor na ulicama naših gradova ne treba da postoji zato što još uvek ne znamo kakve on efekte može da ima na prava građana. Ovakvim sistemima se svi građani čine potencijalno osumnjičenima, a to dovodi do sistema potpune kontrole nad kretanjem i ponašanjem svih nas", navodi Toskić Cvetinović.
 
Podsetimo, biometrijski nadzor bio je samo jedna od spornih tačaka povučenog Nacrta. Kako su ocenili predstavnici civilnog sektora, problematični su bili i zabrana objavljivanja podataka o identitetu službenog lica, upotreba pojma policija, dodatna ovlašćenja ministra i smanjenje javnosti rada.
  • VOJVODJANIN

    25.09.2021 13:31
    BEZBEDNOST
    Jel bitnija sigurnost ili pozivanje na "prava" izgrednika.Ovde svi izgleda znaju svoja prava a obaveze ne upravo je deljenje snimaka prebijanja ubrzalo hapsenja.Upravo biometrijski nadzor se uveliko koristi u evropskim metropolama.
  • krajiška vila

    25.09.2021 09:14
    Oh, kako bi On samo voleo ovakav zakon, ali mu je "namignuto" od strane "poslodavaca" da neće da može.

    Da li će na ovome i ostati, videćemo. Usput, u USA itekako možete snimati policajca i okačiti na YT.

    Usput, u USA itekako ima i policajaca koji prekorače ovlašćenja - ali, pred njima je sudstvo koje i jednom Trampu može da stane za vrat. I to sud iz ma kog minornog grada u unutrašnjosti...
  • Стевара

    25.09.2021 07:34
    Дечије игре
    Ти као правиш лош закон, а ја га као рушим. Форе и фазони. А пред прошле изборе променуо цензус.
    Шишај овце док можеш.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.