Koluviji posle dve godine ukinut pritvor, pušten kući uz nanogvicu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predragu Koluviji i odredio mu kućni pritvor uz nanogvicu.
Koluviji posle dve godine ukinut pritvor, pušten kući uz nanogvicu
Foto: Pixabay
Istu odluku je doneo u odnosu na optuženog Vuleta Bojovića.
 
Koluvija i Bojović će danas biti pušteni iz pritvora Okružnog zatvora u kojem su od novembra 2019. godine i prebačeni u svoje domove, u kojima će se putem elektronskog nadzora pratiti njihovo kretanje, objavio je RTS.
 
Ovom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbe njihovih branilaca i preinačio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) o produženju pritvora, rekla je za Tanjug portparolka Apelacionig suda Mirjana Piljić.
 
Apelacioni sud dalje smatra da razlozi zbog kojih je produžavan pritvor Koluviji, iako su bili opravdani u vreme pokretanja istrage, nemaju više značaj i snagu koju su imali tada i ne mogu više biti osnov za najtežu meru obezbeđenja prisustva okrivljenog.
 
Posebno je imao u vidu dužinu vremena koje je proveo u pritvoru, skoro dve godine, od 14. novembra 2019, zatim da je "Jovanjica" već pune dve godine pod kontrolom Policijske uprave za Grad Beograd i da niko ne može da tom imanju pristupi bez odobrenja policije, da Koluvija nije ranije osuđivan, kao i da su predmeti izvršenja krivičnih dela uz potvrdu oduzeti.
 
Apelacioni sud je takođe preinačio rešenje u odnosu na Bojovića, a potvrdio je rešenje kojim je 8. septembra ukinut pritvor Vladanu Živojinoviću.
 
Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici ostali optuženi, koja je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje. Oni se terete za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.
 
Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, oni su od maja 2016. do novembra 2019. u staklenicima na "Jovanjici" uzgajali opojnu drogu kanabis.
 
Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC.
 
Prilikom hapšenja Koluvije i ostali u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.
 
Pored Koluvije, optuženi su i Srđan Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović. Mrđa je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.
 
U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula 2020. je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA. Njima se sudi u odvojenom postupku, poznatom kao "Jovanjica 2".
  • Dragan

    25.09.2021 08:32
    Ah
    Na google kao google vodič sam našao da je plantaža u Jovanjici dobijala pomić države u novcu za uspehe u proizvodnji organske hrane.A o slici Vulina kako sadi" organsku " konoplju ?
  • brkajlo

    25.09.2021 08:16
    kuci kad ti nadju biljku dobijes 5 godina... je.ga nisi dao procenat onome kome treba.... jedino ako imas 500 kapilarnih glasova spremnih mozda ti bude oprosteno...
  • D

    25.09.2021 06:55
    D
    Zar je neko sumnjao u drugaciji epilog? Tako ce biti i sa Belivukom i sa svakim ko je u SNS-sekti! Narod mora da uzme zakon u svoje ruke jer zakona nema vise!!! Sta se ceka?.....danas sve satru koji nismo u sekti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.