Ipak nema finalnog dogovora Beograda i Prištine

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare.
Ipak nema finalnog dogovora Beograda i Prištine
Foto: 021.rs
Kako N1 nezvanično saznaje, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova.
 
Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kada.
 
Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije danas u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da se delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.
 
Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.
 
Prva tačka predviđa da da i srpska i kosovska strana od ponedeljak počnu da koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice. Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci, dok je trećom tačkom predviđeno da pripadnici KFOR-a zamene jedinice ROSU na severu Kosova i istovremeno uklanjanje barikada koje su postavili kosovski Srbi.
 
Predstavnik Prištine je rekao da se jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što bi se sporazum proglasio konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.
 
Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.
 
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri naveo je tokom večeri na Tviteru da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, koji se takođe nalazi u Briselu radi podrške ovom dijalogu, te da dogovor nije finalizovan, iako postoji napredak.
  • Dragan

    30.09.2021 08:47
    Ah
    Čitam o političkom životu Srbije pre drugog svetskog rata.Znate li da je i onda Kosovo bilo problem ?Većina srpskih stranaka je tražilo "osveta za izgubljen kosivski boj". Podrška Republici Kosovo-imate priliku koju Srbi nisu iskiristili od Otomanske imperije da državu dignete iz zaostalosti.
  • @Perica

    30.09.2021 06:08
    Vama je život lepši i novčanik puniji od Kosova?

    Više od 30 godina se zamajavamo oko teritorije na kojoj preko 90% stanovništva su ne-Srbi koji ne žele da žive u Srbiji.
    Taoci smo tog Kosova, ono nas koči, ono je omča oko vrata, slepo crevo i izgovor političarima za katastrofalno stanje u državi.

    Proći će nam život, a ostaćemo taoci Kosova.
    Ne zanima nas Kosovo ni 5 promila više.
  • Jasa

    30.09.2021 06:02
    Zato se AV i razboleo
    Cestitam pregovaracima !
    A tatko neka sto pre da ozdravi i ode gde god zeli !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.