Studentski front protiv himne "Bože pravde" prvog dana nastave, žele da se vrati "Hej, Sloveni"

Studentski front (SF) se izričito protivi preporuci Ministarstva prosvete da na svim fakultetima prvi dan nastave u novoj akademskoj godini u Srbiji započne izvođenjem himne "Bože pravde".
Studentski front protiv himne "Bože pravde" prvog dana nastave, žele da se vrati "Hej, Sloveni"
Foto: Pixabay
SF smatra da to nije prikladno za prosvetne ustanove, saopštila je danas ta organizacija.
 
"Naša studentska organizacija se ponosi svojim rodoljubljem, međutim, principijelno smatra da izvođenje himne 'Bože pravde' nije prikladno za visokoškolske, kao ni druge prosvetne ustanove. Prvi razlog je taj što se u toj himni spominje 'bog', a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu vernici", ističe se u saopštenju.
 
Drugi razlog je taj što se u toj himni spominje samo srpski narod, a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu pripadnici srpskog, već dolaze iz redova drugih naroda. To su i osnovni razlozi zbog kojih Studentski front spada u red onih koji smatraju da aktuelna himna ne izražava stremljenja svih građana naše zemlje, navodi SF.
 
Studentski front se zalaže za povratak nekadašnje himne "Hej, Sloveni", koja je uvek bila prihvaćena od svih naroda i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji.
 
Studentski front izražava negodovanje i neslaganje zbog toga što je inicijativa za izvođenje "Bože pravde" na fakultetima potekla od Studentske konferencije univerziteta Srbije - SKONUS, a kolegama iz te organizacije SF poručuje da se "patriotizam ne manifestuje formalnim zahtevima, već se ljubav prema narodu i zemlji iskazuje, između ostalog, zalaganjem za ukidanje 'Bolonjske deklaracije i uvođenjem besplatnog studiranja".
 
Ističe se da bi SKONUS, kao studentska organizacija, "upravo trebalo zdušno da se zalaže za te dve stvari i da na taj način iskaže istinsko rodoljublje", ali da "ta organizacija to ne čini, zbog čega je veliki broj studenata opravdano ne smatra svojim legitimnim predstavnikom". 

Teme

HIMNA

Komentari 146

  • Voja

    05.10.2021 15:44
    Himna
    U sadašnjoj se spominje samo srpski narod, a u drugoj samo sloveni, što ljudi ovih prostora sigurno nisu.Treba prvo da provere DNK istraživanja.
  • Kosmajac

    05.10.2021 13:33
    hahaha
    Koje su to dijabole predlozile i kako su uopste i dospeli do indexa .
  • VB

    04.10.2021 23:44
    gaudeamus igitur
    Jedino Gaudeamus Igitur. Ako je ovo predstavnik nove generacije budućih akademskih građana odosmo i mi i Srbija u k.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.