Skok cena gasa u Evropi neće uticati na Srbiju

Skok cena gasa u Evropi neće uticati na stabilnost snabdevanja ovim energentom u Srbiji, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike zadužen za naftu i gas Raša Кojčić.
Skok cena gasa u Evropi neće uticati na Srbiju
Foto: Pixabay
Domaće tržište gasa je u ovom trenutku stabilno i snabdeveno dovoljnim količinama, navodi Кojčić.
 
Kojčić je, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, u pisanoj izjavi istakao da su obezbeđene dovoljne količine tog energenta i u podzemnom skladištu Banatski dvor.
 
"U toku su pregovori 'Srbijagasa' i ruskog partnera 'Gasprom' o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu", izjavio je Кojčić.
 
Prema njegovim rečima, na skok cena na evropskom tržištu uticalo je nekoliko faktora, između ostalog i činjenica da je zima dugo trajala, da je bilo kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna, ali da se to neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji.
 
"Postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Кine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu", rekao je Кojčić.

Teme

GAS
  • Boris

    06.10.2021 12:47
    "Gas u Srbiji neće poskupeti uprkos pojeftinjenju tog energenta u svetu"
    Reče jednom Dušan Bahatović.
  • Piško

    01.10.2021 21:58
    ..
    Vodimo se logikom da ni pojeftinjenje cene goriva nije previše uticalo na Srbiju.
  • Mile

    01.10.2021 16:54
    Gas neće poskupeti, pre izbora... A posle? Samo je nebo granica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija