Bisljimi: KM tablice prestaju da postoje od 21. aprila

Šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je za albansku redakciju Radio Slobodna Evropa da KM (Kosovska Mitrovica) tablice neće postojati posle 21. aprila.
Kosovo već ima spremnih 300.000 paketa sa po četiri nalepnice koje će početi da se stavljaju na automobile iz Srbije, počevši od 4. oktobra i biće besplatne.
 
"Nalepnice za prelepljivanje državnih simbola Srbije na registarskim tablicama dok se autom upravlja na teritoriji Kosova su spremne", rekao je za RSE šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.
 
Izneo je optužbe na račun Srbije da je ona u prethodne dve nedelje "bila ta koja je podizala tenzije", dok dolazak i boravak Specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu vidi isključivo tako da su "samo radile svoj posao, štitile granice".
 
"Uspostavili su kontrolu na graničnim prelazima, a da nisu izazvali nijedan incident", rekao je Bisljimi u dužem intervjuu za albansku redakciju Radio slobodna Evropa.
 
Na kritike dela opozicije u vezi sa tolerisanjem "KM tablica", odgovara da ih "neće biti posle 21. aprila", a da će se od ponedeljka i one prekrivati stikerima.
 
"Takve tablice na severu slobodno funkcionišu od 2008. godine, stoga nismo potvrdili nikakvu zakonitost istih, zapravo smo ih de-legalizovali, jer se u ovom dogovoru one tretiraju samo kao srpske tablice koje nisu na Kosovu priznate, a srpske tablice koje ne priznajemo - prelepljujemo nalepnicama", naveo je Bisljimi, a prenosi "Kossev".
 
"Registarske tablice koje su do sada kružile severom, od ponedeljka (4. oktobra) smatraju se registarskim tablicama Srbije, zemlje koju još uvek ne priznajemo. Ovaj tretman važi šest meseci, jer u roku od šest meseci Radna grupa ima zadatak da pronađe trajno rešenje prema standardima i najboljoj praksi Evropske unije. Ne verujem da postoji standard ili praksa neke evropske zemlje, gde izdaju tablice za gradove drugih zemalja. Dakle, ovo takođe logično znači da ove tablice neće postojati nakon 21. aprila 2022. godine", kaže on.
 
Za Bisljimija nema sumnje da je Kosovo uvelo "recipročne mere" prema Srbiji, ali i da štaviše, ne isključuje mogućnost da i "u budućnosti uvede i druge recipročne mere", dok od Srbije očekuje da se "pridržava sporazuma".
 
"Logično je za očekivati i druge odluke koje pokazuju potpuno uspostavljanje principa jednakog tretmana strana u sporazumima ili recipročnim odnosima", naglasio je šef kosovskog pregovaračkog tima.
 
Tvrdi da prema dogovoru, ukoliko se rokovi ne budu poštovali, sporazum se smatra nevažećim, a strana "za koju se pokaže da ne sarađuje, biće ona koja će biti identifikovana kao strana koja blokira dijalog".
 
Tvrdi da će kosovska strana ispoštovati svaki rok, ali i da, ukoliko primete, da Srbija "izvrće primenu dogovora", biće "primorani da intervenišu". Napomenuo je takođe da dogovor ni na koji način ne "ograničava prostor za intervenciju u drugim oblastima".
 
U međuvremenu, otkrio je i da je pokrenuta diplomatska inicijativa iz Prištine.
 
"Poslali smo pre nekoliko nedelja ili više, pisma na adrese nekoliko Kancelarija i Vlada država članica EU i Sjedinjenih Država, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz koja ih obaveštavamo o nejednakom tretmanu izvoza sa Kosova u Srbiju. Od nekih smo dobili odgovore".
 
Srpska strana se još uvek nije oglasila u vezi sa navodima Besnika Bisljimija, dok se za to vreme već objavljuju fotografije iz Kosovske Mitrovice večeras na kojima se na automobilima iza brisača ostavljaju leci "Vreme je za narod..srpski opstanak", sa mapom Kosova prekrivenog srpskom zastavom.
 
Prema sporazumu koji je dogovoren u Briselu juče, u subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko dve nedelje. Privremeno se od 4. oktobra uvode nalepnice koje će se lepiti preko "državnih simbola" za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica, a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.
 
Predsednik Srbije kazao je povodom ovog sporazuma da je u Briselu "odbranjeno pravo na slobodu kretanja" i očuvan je mir. Tvrdi da je reč o kompromisnom rešenju kojim je lično zadovoljan, kao i rešenju koje je važno za Srbiju, a više puta je naglasio da se srpske tablice "neće skidati".
  • mrva

    02.10.2021 16:58
    @Miodrag

    Pa zato što je Kosovo Srbija
  • 9

    02.10.2021 15:07
    Miodraže
    Zapitaj se samo kako je moguće da po
    LIMANU buljiš u bošnjačke zastave i to ti ne smeta?
    Tužno i žalosno.
  • Pitanje

    02.10.2021 08:13
    Dobro, šta nam je to vlast, potpisala na tom Briselskom sporazumu i na šta su se sve obavezali, a da Narod, pojma nema o tome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.