Peticija ratnog zločinca za oslobađanje ubice Zorana Đinđića uz tihi blagoslov vlasti

Fondacija "Kapetan Dragan", čiji je osnivač ratni zločinac i nekadašnji predvodnik paravojne jedinice "Knindže", pokrenula je peticiju za oslobađanje ubice nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića.
To je izazvalo revolt kod jednog dela javnosti. Sagovornici televizije N1 peticiju nazivaju skandaloznom, te su ubeđeni da je pokrenuta uz prećutni blagoslov vlasti.
 
Nedugo nakon što je prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog ratnih zločina i pošto je proteran iz Hrvatske u Srbiju, Dragan Vasiljković zahtevao je putem medija prevremeno puštanje na slobodu Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića.
 
Proteklih dana prešao je sa reči na delo, pa na beogradskim ulicama njegova fondacija prikuplja potpise za oslobađanje ubice.
 
Za nekadašnju Đinđićevu blisku saradnicu Ljiljanu Lučić peticija je, kako kaže, u najmanju ruku skandalozna.
 
"Pokazuje da živimo u društvu u kom se zločin i zločinci podržavaju, neguju, ohrabruju i to je ono što je poražavajuće i zabrinjavajuće", navodi ona.
 
Time se, kaže Lučić, nastoji izbrisati razlika između društvene patologije i čestitih, pristojnih ljudi.
 
"Ali, s druge strane to i ne iznenađuje, jer vlast sve vreme i radi na tom izjednačavanju, praveći od Srbije jedan tamni Vilajet", navodi ona.
 
Osim Demokratske reagovala je Nova stranka, zahtevom da se i peticija i fondacija zabrane, a osuda je stigla i iz Stranke slobode i pravde.
 
Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm fondaciju nekadašnjeg vođe "Knindži" naziva poluvojnim krilom Srpske napredne stranke.
 
"Praktično svake izborne godine ili šest meseci ranije pred izbore, počnu se pojavljivati te neke ultranacionalističke stranke koje, na primer, traže oslobađanje Zvezdana Jovanovića ili nešto slično i onda SNS to zapravo koristi da se što veći broj glasova raspe na izborima, kako bi oni od toga profitirali zahvaljujući tom sistemu", kaže Švarm.
 
Uz to, Švarm smatra da predsednik Aleksandar Vučić koristi staru, dobro poznatu matricu koju je nekada praktikovao Slobodan Milošević – a koja glasi – da nije mene, ko zna šta bi se dešavalo u Srbiji.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da zahteva od državnih organa da se u najkraćem mogućem roku spreči prikupljanje potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića.
 
"Tolerisanje ovakvih akcija je sramno i očekujemo brzo delovanje države", navodi se u saopštenju LSV i dodaje da je slobodno delovanje osuđenih ratnih zločinaca novi šamar za celu Srbiju i još više urušava kredibilitet naše države u međunarodnoj zajednici.
  • Jogi Letač

    03.10.2021 18:47
    Mene zanima, da li ovaj opskurni lik ima državljanstvo Srbije? Ako ima, ko mu ga je dao i zašto? Kolio znam, lik je imao državljastvo Australije, koja ga je izručila Hrvatskoj. Šta traži na teritoriji Srbije?
  • Ivan

    03.10.2021 18:16
    @Deda
    Dragan Vasiljković je osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora. U izdržavanje kazne mu je uračunato 9,5 godina pritvora u Australiji i 2,5 godina pritvora u Hrvatskoj, te je nakon odsluženih još 3 godine u zatvoru u Hrvatskoj pušten na slobodu.
  • Bbb

    03.10.2021 14:23
    Www
    Vucicu ovo ti nece proci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.