Položeni venci u Jajincima, Brnabić: Svi zajedno u borbi protiv fašizma

U spomen-kompleksu "Jajinci" kod Beograda danas su položeni venci povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u tom logoru tokom Drugog svetskog rata.
Položeni venci u Jajincima, Brnabić: Svi zajedno u borbi protiv fašizma
Foto: 021.rs
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se protiv fašizma, koji "više nikada i nigde ne sme pustiti korene", svi zajedno i uvek moraju boriti svim raspoloživim sredstvima.
 
"Na putu napretka, glavni postulati su nam mir, predvidivost i stabilnost. Mir, skoro po svaku cenu, je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se suštinski vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu", istakla je Brnabić.
 
Ona je dodala da su u Jajincima okupacione vlasti od 1941. do 1944. godine ubile između 60.000 i 80.000 Srba, Jevreja i Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašista.
 
"I na ovom mestu koje za sve nas ima duboki istorijski značaj, svaki put se sa jednakim bolom i jednakim pijetetom prisećam žrtava i užasnih posledica fašizma, surovog stradanja ljudi dovodjenih iz logora na Starom sajmištu i logora na Banjici", rekla je Brnabić.
 
Ona je rekla da Srbija "ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana".
 
"Kao što ste videli u prethodne dve nedelje, naša borba za očuvanje i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji svakoga dana ima sve više izazova. Pokazali smo da smo spremni da zaštitimo svoj narod", ocenila je Brnabić.
 
Ona je istakla da su "ovekovečena stradanja i zločini ustaškog režima" u Jasenovcu i najavila da će uskoro posetiti Prebilovce, "jedan od simbola stradanja srpskog naroda" u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kao i 1992. godine.
 
Vence su na memorijalno spomen-obeležje u Jajincima položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, Udruženja logoraša 1941-1945, Jevrejske opštine Beograd, Saveza jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i diplomatski kor u Srbiji.
 
Memorijalni park u Jajincima otvoren je 20. oktobra 1964. godine, a spomenik žrtvama je 1. oktobra 1988. godine postavljen na mestu gde se ranije nalazila najveća grobna raka na strelištu.
  • Mile rent-a mozak

    03.10.2021 14:31
    Deda, izvini i oprosti, što ova spodoba polaže venac tebi i drugim streljanim domaćinima, patriotima i herojima. Doći će bolja vremena, nadam se.
  • Stefan

    03.10.2021 13:35
    e bre
    Lako je meni za fašizam , kako ću ja sa vama.
  • Član biblioteke

    03.10.2021 13:24
    Venci
    Ko ce položiti venac na kolektivnu grobnicu -Srbiju čiji narod svakodnevno strada pod najgorom vlašcu u istoriji Srbije ?!...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.