KRIK: Novica Tončev, ministar zadužen za siromašne opštine, tajno osnovao ofšor firmu

Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj siromašnih opština, 2010. godine tajno je osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima.
On ovu firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije iako je to bio dužan da uradi po zakonu, pokazuju dokumenta iz projekta "Pandorini papiri".
 
Ova kompanija otkriva veze ministra i uticajnog biznismena iz Singapura Darka Tamindžića. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.
 
Za stotine surduličkih radnika 2010. godina bila je veoma teška. Obeležili su je višemesečni štrajkovi u fabrikama tokom kojih su, zbog neisplaćenih zarada i blokiranih računa, radnici zaustavljali mašine, pretili samospaljivanjem i nasrtali na direktore. Ekonomska kriza pogodila je tog leta i ugostitelje na Vlasini koju je posetilo manje gostiju nego ranije, kako su pisali mediji. Surdulicu je tada i Vlada Srbije proglasila za izrazito nerazvijenu opštinu.
 
Ipak, nije svima išlo tako loše.
 
Ti dani bili su uspešni za predsednika opštine Surdulica Novicu Tončeva. On je krajem 2010. godine postao član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS).
 
Privatni poslovi su takođe išli dobro. Njegova firma "Tončev gradnja", sklapala je ugovore sa državom - gradila je puteve, sređivala kompleks Kliničkog centra u Nišu, rekonstruisala MUP-ove zgrade i hidroelektranu Đerdap. Te godine firma je postala vlasnica kuće na Dedinju koja je vredela 1,2 miliona evra.
 
Ali to nije bilo sve. Tončev je iste godine otvorio i kompaniju u jednoj dalekoj državi u Karipskom moru za koju očigledno nije želeo da iko zna, otkriva KRIK u globalnom novinarskom projektu "Pandorini papiri" koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara - ICIJ.
 
Firmu "Service for Efficient Energy" osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven.
 
Koliko je Tončevu bilo važno da ovu firmu drži u tajnosti, govori i to da je nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi.
 
Posredstvom ove kompanije Tončev je bio vlasnik i računa u Švajcarskoj, kako se zaključuje iz dokumenata procurelih iz švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi. Ova agencija je, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je otvaranje računa u ovoj zemlji.
 
Ipak, sem Tončeva i švajcarske agencije, postoji još neko ko je znao za ovu tajnu.
 
Surduličanin Srećko Kostov bio je svedok Tončevu kada je napravio firmu, odnosno zajedno sa njim je potpisao dokumenta o osnivanju. On je svojim potpisom potvrdio Tončevljev identitet. Kostov je saradnik misterioznog međunarodnog biznismena Darka Tamindžića - koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Kini.
 
Kada su ga novinari KRIK-a pozvali, Tončev je prvo negirao da ima ikakve veze sa ovom firmom.
 
Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.
  • M

    07.10.2021 17:50
    M
    Zar ovaj nije na robiji?
  • pajo patak

    07.10.2021 14:03
    super
    Новица Тончев - super hik.
  • Ma

    07.10.2021 11:13
    mi
    Ma mi narode koji jedva preživljavamo nismo ni svesni koliko su se ovi na vlasti nakupili para, to su miliončine i miliončine evra samo od politike, jel neko od njih uspešan biznismen-NE, sve je počelo od 2012. godine (neki i ranije 90-tih), a vi narode sisajte motku.
    Jao koliko smo glupi, sramota.
    Da se ovo dogodi u nekoj normalnoj zemlji, nije samo ostavka nego krivično gonjenje, a ovde ništa, samo tišina i laž.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija