UNS traži komisiju za istragu novinara ubijenih na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) je najavilo komisiju za istragu novinara ubijenih na Kosovu.
UNS traži komisiju za istragu novinara ubijenih na Kosovu
Foto: Pixabay
UNS navodi da će na redovnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) predložiti rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.
 
UNS najavljuje da će na skupštini EFJ u petak i subotu u Zagrebu, na kojoj učestvuju predstavnici novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope, zatražiti podršku radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima su 19 novinara i medijskih radnika ubijeni ili kidnapovani na Kosovu.
 
"Među novinarima i medijskim radnicima koji se još uvek vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i DĐuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče", navodi UNS.
 
UNS će zatražiti od EFJ i da podrži rasvetljavanje sudbine novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, kao i okolnosti ubistva novinara Afrima Malićija, 2. decembra 1998. godine u Prištini.
 
UNS podseća i da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara "Šterna", Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.
 
Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj će, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, biti održana i dva okrugla stola. Prvog dana tema su pritisci kojima su novinari izloženi, naročito na Balkanu i u Belorusiji, a drugog dana na dnevnom redu je okrugli sto o trendu polarizacije novinarstva i publike u vremenu porasta uticaja neliberalnih pokreta.
 
UNS navodi da je potpisnik "predloga rezolucije kojom se predlaže hitno formiranje međunarodne komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine i Sindikat novinara Srbije (Sinos), takođe član EFJ".
  • EvoOvako

    08.10.2021 13:17
    Ubijasmo se
    I sada "Puj pik ne važi".
    Nesrećan smo mi narod, kao i svi ostali balkanski narodi, osim Grka, donekle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.