Državni sekretar o slučaju preminule trudnice: Bojim se da je ovo tek početak

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže za RTS da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica koronavirusa nije bila vakcinisana.
Državni sekretar o slučaju preminule trudnice: Bojim se da je ovo tek početak
Foto: 021.rs

On podseća da su ginekolozi još od marta apelovali da se sve trudnice vakcinišu.

Sazdanović je naveo da, nažalost, slučaj preminule porodilje iz Kraljeva neće biti jedini.

"Imali smo koliko ja znam dva smrtna slučaja u Nišu, jedan u Kragujevcu, i ja ću biti vrlo pesimističan - bojim se da je to tek početak, da ćemo još mnogo puta čuti ovako tužne vesti", naveo je Sazdanović.
 
Objašnjava da preminula trudnica iz okoline Kraljeva nije bila vakcinisana i podseća da su ginekolozi još od marta apelovali na sve trudnice da se vakcinišu, bez obzira na to u kom se trimestru trudnoće nalaze.
 
"Nažalost, nema velikog odziva za to. Mi nemamo objašnjenja zašto je to tako. Treba svi da shvatimo da su vakcine te koje štite od kovida. Vakcinacija je ključna reč, bila i biće", navodi Sazdanović.
 
Objašnjava da je tridesetšestogodišnja žena primljena u ponedeljak u vrlo teškom stanju, nakon deset dana od početka bolesti.
 
"I to je nešto što je nama užasavajuće, da jednostavno pacijenti ne shvataju ozbiljnost svoje bolesti od početka. Mi smo je vrlo brzo hospitalizovali i opredelili za carski rez kako bi spasili bebu. Beba je živa, negativna na kovid 19, na intubaciji je jer je vrlo mala, rođena je u tridesetoj nedelji trudnoće i nažalost u prethodna četiri dana nismo uspeli da se izborimo da spasemo porodilju koja je preminula od posledica kovida", objašnjava Sazdanović.
 
Produženi talas zahvaljujući masovnim okupljanjima
 
Upitan o epidemijskoj situaciji, navodi da smo u produženom talasu i, kako kaže, mere koje su donete moraju da se sprovode.
 
"Mi imamo produžen talas jer su se sklopile dve vrlo loše okolnosti – imali smo krajem avgusta povratak sa letovanja na to su se nadovezale razne vrste proslava. Povratak sa letovanja smo možda mogli, a možda i nismo mogli da sprečimo, ali smo svakako mogli da sprečimo masovna okupljanja koja su bila potpuno nekontrolisana – svadbe od 500, 600 ljudi", ističe Sazdanović.
 
Upitan šta je pokazalo istraživanje u Kragujevcu - ko češće oboleva od kovida vakcinisani ili nevakcinisani, navodi da istraživanje potvrđuje da se i vakcinisani razbolevaju, ali da je razlika u težini bolesti kod zaraženih imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu drastična.
  • ljubica

    13.10.2021 13:38
    ???
    Znači imamo ginekologe i sve ostale lekare koji su gradjani prvog reda i kao takvi mogu da biraju da li da se vakcinišu ili ne. Ali su zato dužni da preporuce svim ostalim gradjanima uključujući trudnice, koji su gradjani drugog reda da se vakciniš??? Nevakcinisani ginekolog zarazi trudnicu i kakv god bio ishod toga ne odgovara. Ali ako joj ne preporuči vakcinu odgovaraće.
  • @MarkoNS

    10.10.2021 11:26
    A sta to da se ne zaboravi? Da se pre godinu i po dana nije znalo mnogo o novoj bolesti, a da se nakon ogromnog broja bolesnih, umrlih i ozbiljnih neucnih studija i pracenja sad zna vise, i da su stavovi drugaciji nego prvog dana? Koga to moze da cudi? Jedino nekog ko se zaustavio u obrazovnom razvoju posle osnovne skole.
  • xqt

    09.10.2021 19:25
    Organizacija dezorganizacije
    Zagustelo pa svi peru ruke. Na žalost primitivizam, neznanje i nesposobnost odgovornih je još uvek u punom zanahu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.