Međunarodni dan devojčica: Jednake članice društva, a ne buduće mašine za rađanje

Međunarodni dan devojčica, koji se od 11. oktobra 2012. godine obeležava pod pokroviteljstvom krovne organizacije Ujedinjenih nacija, ni ove godine nam ne daje mnogo razloga za slavlje.
Međunarodni dan devojčica: Jednake članice društva, a ne buduće mašine za rađanje
Foto: Pixabay
Devojčice su u mnogim delovima sveta i dalje nepoželjna deca, oterane u prinudni rad i dečje brakove, osuđene na ropstvo. 
 
Mnoge devojčice i dalje nemaju svoj glas u donošenju ličnih odluka, nisu obrazovane, niti imaju pristup zdravstvenim uslugama koje su im potrebne. 
 
Mnoge devojčice se čak i u deklarativno demokratskim, razvijenim sredinama i dalje smatraju za buduće mašine za rađanje dece. Iako čine polovinu populacije, devojčicama se od rane dobi poručuje da su im mesta u domaćinstvu, pored dece, a u svetskoj krizi depopulacije na žene samo raste pritisak da rađaju više dece, čime se otvara opasnost za stvaranje mnogih socijalno ugroženih porodica. 
 
U Srbiji se godinama unazad pojačava rodna neravnopravnost, umesto da se smanjuje. Sa dolaskom nekompetentnih ljudi na pozicije glasa i moći, dolazi se do poruka poput: "Šta mi muškarci treba da damo toj ženi da bi rodila treće dete" koju, između ostalih neukusnih poruka, šalje ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović.
 
Sa jačanjem nacionalističkih uporišta u Srbiji, opadaće podrška razvoju ravnopravnosti u društvu i mogućnosti žena da se izbore za bolje uslove za život, te je sada naročito bitno razumeti potrebu za podrškom devojčicama i svim ženama u našim životima.
  • @Dečak

    11.10.2021 20:49
    i ostali dečaci
    Ne deli već rešavaj problem svoj i svojih.
    Imaš i ti svoj glas, koristi ga.
    Ne uzimaj za primer našu TV politiku gde svakodnevno vidiš da se problemi "rešavaju" prozivkama tipa "oni za nas kažu da smo mi ovo/ono, a oni su zamislite još gori jer ono/ovo".

    Ako misliš da će se tvoj glas bolje i pre čuti tako što ćeš bacati "i nama je loše" komentare na članak o devojčicama na dan devojčica... nikada čovek, dečko mali, nećeš postati.
  • Dečak

    11.10.2021 16:58
    "...oterane u prinudni rad i dečje brakove, osuđene na ropstvo...buduće mašine za rađanje dece." Šta ima ovde što se ne odnosi i na dečake? Ne teraju ih na prinudan rad i brak pre punoletstva kao i da radjaju ("prave") decu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.