U "Pandorinim papirima" i tajni račun advokata Isailovića, bliskog Ani Brnabić i Siniši Malom

Kontroverzni beogradski advokat Igor Isailović, prijatelj i saradnik Siniše Malog i Ane Brnabić, posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio je vlasnik tajnog računa.
U "Pandorinim papirima" i tajni račun advokata Isailovića, bliskog Ani Brnabić i Siniši Malom
Foto: Pixabay
To otkriva KRIK u projektu "Pandorini papiri".
 
Bio je državni praznik 3. avgusta 2015. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima i tamošnja agencija koja osniva ofšor firme "Trident Trust" nije radila toga dana. Stigao im je, međutim, mejl iz Beograda od osobe kojoj se očigledno žurilo.
 
"Samo me obavestite da li će kompanija biti potpuno osnovana do 24. avgusta, jer naš klijent želi da otvori račun u banci tog dana. Izvinjavam se što vas prekidam za vreme praznika", napisao je advokat pripravnik Radomir Bogdanović.
 
Kompanija je, zapravo, već bila osnovana 31. jula te godine, a vrlo brzo je Bogdanoviću dostavljen sertifikat u kojem se vidi da je klijent upravo njegov šef - poznati beogradski advokat Igor Isailović u čijoj kancelariji je radio.
 
Ovaj uticajni advokat godinama je usko sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, a imao je i firmu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja ga naziva "prijateljem". Ovog advokata često angažuje i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima Isailović je nazvao "New Moments Consulting" i, sem što je bio njen vlasnik, bio je i direktor, pokazuje dokumentacija međunarodnog projekta "Pandorini Papiri" koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i u kojem učestvuje KRIK. Zemlja koju je Isailović izabrao da otvori firmu poznata je po tome da je jedna od najzatvorenijih ofšor destinacija, odnosno da tamo mogu da se osnuju firme - a da gotovo niko ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik.
 
Svrha kompanije, sudeći prema dokumentima, bila je da Isailović preko nje tajno bude vlasnik bankovnog računa. Ova firma mu nije bila potrebna dugo. Već 15. jula 2016, samo godinu dana nakon osnivanja, ugašena je.
 
Ekonomista i potpredsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević kaže da su ova firma i račun osnovani verovatno da bi Isailović naplatio neku proviziju.
 
"Računi i firme na ofšor se otvaraju, između ostalog, da bi se neki posao sakrio ili naplatila neka provizija", kaže Radosavljević za KRIK. "Relativno brzo zatvaranje takve firme ukazuje na mogućnost da je otvorena samo za premošćavanje transfera nekog novca, a najverovatnije sa ciljem da se transakcija sakrije."
 
Radosavljević kaže da bi, pre svega, poreska uprava trebalo da istraži ovaj slučaj.
 
Dokumenta koja su procurela iz agencije "Trident trust" ne otkrivaju podatke o uplatama na tajni Isailovićev račun, a ni on nije odgovorio na pitanja koja su mu novinari KRIK-a poslali.
 
Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.
  • Tomislav

    12.10.2021 09:12
    Odgovor
    Ne hapse i proveravaju ove iz Pandorine kutije sa sakrivenim milionima Srba nego hapse ljude koji jedva skrajaju kraj sa krajem gledajuci film da bi zaboravili muku i tugu od svega ovoga sto se dogadja.Cak i ja mislim iako nisam gledao film i grickao semenke jer volim platno tj bioskop moguce da me startuju.Nista nije cudo u ovoj zemlji!Pozdrav
  • /

    11.10.2021 16:45
    /
    frilenser
  • Coolg

    11.10.2021 16:33
    Na zalost sve je otislo dovraga, i predaleko . Za vlast nema nazad i to je sve vise uocljivo, a spremni su na SVE da bi sacuvali vlast...
    Pomoz Boze nama svima ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija