Povećan broj preminulih širom Srbije, na sahranu se čeka danima

Pogrebnici iz većine gradova u Srbiji tvrde da nikada nisu imali ovoliko sahrana, čak ni u prethodnim talasima epidemije.
Povećan broj preminulih širom Srbije, na sahranu se čeka danima
Foto: 021.rs
U Beogradu je, tako, na deset gradskih grobalja u septembru sahranjeno 1.417 preminulih. O kakvom povećanju smrtnosti se radi, govori podatak da je u istom mesecu prošle i pretprošle godine sahranjeno 1.017, odnosno 936 preminulih, piše Blic.
 
Od početka oktobra se u Beogradu dnevno u proseku obavi 60 sahrana.
 
Iz JKP "Pogrebne usluge" u Beogradu za Blic kažu da se za sahranjivanje na njihovim grobljima čeka od dva do pet dana, u zavisnosti od groblja.
 
"Od 3. oktobra, zbog povećanja broja sahrana i kremacija, uvedeno je i sahranjivanje nedeljom na nekim od većih grobalja", kažu u ovom JKP.
 
I u valjevskom pogrebnom preduzeću tvrde da "nikad nije bilo ovako". Kako kažu, u poslednjih mesec dana, svakog od šest radnih dana u sedmici imaju između pet i sedam sahrana, što je "tako veliki broj da se često dešava da se sahrane moraju obavljati i u poslepodnevnim satima, što nikada nije bilo".
 
I u Užicu pogrebna preduzeća imaju više posla nego ranije.
 
"Nikada ranije nije bilo ovako. Premoreni su vozači, i kapeldžije i kopači grobova koji svaki dan kopaju rake i moraju da rade svake subote, a do sada su im dve mesečno bile slobodne", kažu za Blic iz "Gradskih grobalja" u Užicu. 
 
U jednom pogrebnom preduzeću iz Novog Sada za Blic kažu da je u septembru krenulo sa većim brojem umiranja, a da svaki dan imaju jedno ili dvoje pokojnika za koje porodica kaže da su preminuli od korone.
 
"Tokom leta je bilo toliko retko da nismo imali skoro nijedan slučaj", navode u preduzeću.
 
Zbog gužvi na grobljima na sahrane se čeka i po nekoliko dana, ali, kažu iz ovog preduzeća, zimi se uvek više čeka jer ima manje termina za sahrane.
 
"Prošle godine kada je bio pik korone, na sahranu se čekalo od sedam do deset dana", ističu.
 
Podsetimo, nekoliko meseci pred kraj prošle godine i početkom ove, na novosadskim grobljima zbog povećanog broja umrlih sahrane su se održavale i nedeljom. 
  • Aleksandar

    14.10.2021 10:19
    @Olga Balzakova 41
    Za lepe vesti morate pratiti režimske tabloide i televizije, tamo su kuće od marmelade i prozori od čokolade. Mana im je samo to što su laž.
  • Jovan

    14.10.2021 09:51
    Spasi se.
    Zbog nekih drugih problema posecujem cesto lekare zadnjih par meseci i mogu reci da je sada stanje u zdrastvu katastrofalno, u mom Domu zdravalja se zakazuju pregledi za 14 dana u napred, jer vise od polovine lekara opste prakse je na bolovanju, godisnjem ili prebaceno u covid centar. Preostali lekari imaju i po 50 pacijenata dnevno, ceka se satima. Pre neki dan od covida umrla komsinica 70 god, pre toga bila u gostima kod rodbine na svadbi. Juce poznanik 40g, nije verovao da je sve ovo tako ozbiljno...
  • Goran

    14.10.2021 08:56
    @Olga Balzakova 41
    14.10.2021 • 08:36
    Babavange
    "Muka mi je od loših vesti."


    I meni ali to je realnost.
    Vest je vest bila ona losa ili dobra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.