Sukobi na Kosovu: Suzavac i šok bombe, Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raškoj sa Srbima sa Kosova i Metohije.
Sukobi na Kosovu: Suzavac i šok bombe, Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM
Foto: FoNet
Vučić je izjavio da je specijalnom predstavniku Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku rekao da Prištinu "zauzdaju, a ako nisu u stanju - zauzdaćemo ih mi".
 
"Oni su mi rekli - 'radimo ona tome'", prepričao je Vučić, navodeći da je Priština imala podršku bar jedne zapadne zemlje, a nije članica Evropske unije, za današnju policijsku akciju na severu Kosova.
 
On je poručio Srbima da će "ma šta se desilo, Srbija i Beograd biti uz njih", dodajući "vi znata da ovo ne govorim pro forme radi". Vučić je prethodno izjavio po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.
 
 
"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić.
 
 
Visoki predstavnik EU Žozep Borel poručio je da su jednostrane akcije kosovske policije na severu Kosova i Metohije neprihvatljive i pozvao na momentalni prekid nasilnih incidenata.
 
"Jednostrane i ne-koordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive", navodi se u delu Borelovog saopštenja za koje su evropski izvori potvrdili da se odnosi na poteze kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.
 
 
Ponovio je da se sve otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine. Borelj naglašava da je EU u kontaktima i sa Beogradom i sa Prištinom. U sedištu Evropske spoljnopolitičke službe kažu da su intenzivni diplomatski kontakti sa Beogradom i Prištinom u "punom zamahu".
 
Šta se dogodilo?
 
Jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice su se čule sirene za opasnost, a kosovska policija je saopštila da je reč o "sprečavanju krijumčarenja robe". Građani su izašli na ulice, bačeni su suzavac i šok bombe.
 
Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je povređeno 10 osoba, a jedan muškarac teško ranjen. 
 
Kurti: Akcija završena, pozivam na smirenje
 
Iz kabineta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.
 
Kurti je pozvao na smirenje u severnom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.
 
Petković: Desetine povređenih, Kurti prevršio svaku meru
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da su desetine ljudi povređene. Teško je povređen, odnosno pogođen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.
 
Naglasio je da je do ovoga dovelo "divljaštvo" Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku meru.
 
"Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je reč o nameri psihopate Albina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera", ocenio je Petković.
 
Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, upitao je da li je to krijumčarenje robe zbog koje Rosu upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije, i stvara jedno gotovo ratno stanje.
 
Naveo je da su Rosu krenule ka Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, ali da je hrabri goloruki srpski narod uspeo da odbrani taj deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike Rosu, koji su se onda povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice.
 
Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reaguju
 
"Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština", rekla je premijerka Ana Brnabić, povodom najnovije situacije na KiM.
 
Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa, istakla je Brnabić.
 
Haradinaj: Akcija policije možda u funkciji izbora
 
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izrazio je sumnju da je akcija Policije Kosova protiv šverca možda bila akcija Vlade Kosova u okviru kampanje za lokalne izbore.
 
On je na Facebooku zatražio pojašnjenja koja bi dokazala da je akcija organizovana u potrazi za kriminalnom.
 
"Niko nema pravo da digne ruku na kosovsku policiju. Huligani i banditi moraju biti zatvoreni i država mora biti beskompromisna prema njima. Svako ko napadne kosovsku policiju i naruši javni red mora dobiti kaznu koju zaslužuje. Želim verovati da su današnje akcije bile deo redovnog operativnog plana policije u potrazi za kriminalom", napisao je Haradinaj na fejsbuku.
 
Prema njegovim rečima, vlada je dužna da razjasni i za javno mnjenje i za sebe izbor vremenskog momenta za izvođenje ovih operacija.
 
"Ako je moguće, bilo kakvu dilemu treba ukloniti, jer su te radnje možda sprovedene u izborne svrhe", napisao je on.
 
Narodna stranka: Teror nad srpskim narodom
 
Narodna stranka najoštrije osuđuje napad policije pod kontrolom vlasti u Prištini na Srbe sa severa Kosova i Metohije, tokom kojeg je korišćeno vatreno oružje i primenjeno brutalno nasilje nad civilima, izjavio je danas generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.
 
"Pozivamo vlasti u Prištini da hitno prestanu sa jednostranim akcijama i nasiljem nad Srbima sa Kosova i Metohije, a međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i spreči svako dalje nasilje i jednostrane akcije vlasti samoproglašenog Kosova", rekao je Jovanović.
 
Jovanović je u pisanoj izjavi istakao da vlast u Srbiji mora da učiniti sve kako bi se sprečio teror nad pripadnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
 
1 od 5 miliona: Međunarodna zajednica da obuzda kosovsku vladu
 
Pokret "1 od 5 miliona" osuđuje upad specijalne jedinice kosovske policije i upotrebu sile nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i zahteva od međunarodne zajednice da hitno reaguje i obuzda kosovsku vladu kako ne bi došlo do eskalacije nasilja.
 
Takođe se od predstavnika vlasti u Srbiji zahteva da prestanu da iz beogradskih fotelja daju ratnohuškačke izjave.
 
DJB traži jedinstvenu strategiju u odbrani Kosova
 
Pokret Dosta je bilo pozvao je predsednike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da hitno zakažu sastanak vlasti i opozicije kako bi utvrdili jedinstvenu strategiju zemlje u odbrani Kosova, jer je to je vrhovni državni i nacionalni interes "i oko toga ne bi smelo biti razlika".
 
"Nepromišljene, na brzinu sklepane akcije Prištine koje ničemu ne služe, osim da podignu tenzije i demonstriraju silu su znak slabosti. Srbija bi morala da iskoristi ovu slabost i da ne podvija rep. Svaka greška Prištine se mora iskoristiti", upozorio je DJB.
 
PSG: Zaustaviti dalju eskalaciju nasilja
 
Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je međunarodnu zajednicu, a pre svega Kfor i NATO, da odlučnim potezima zaustave dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.
 
"Kampanja povodom lokalnih izbora na Kosovu nikako ne sme predstavljati opravdanje za nasilje nad građanima Severne Mitrovice i apelujemo na sve odgovorne strane da učine sve što je potrebno kako bi sačuvali mir", naveo je PSG u saopštenju.
 
Taj pokret je dodao da od predstavnika vlasti Srbije i njihovih medija traži da ne doprinose podizanju tenzija davanjem zapaljivih izjava "iz kabineta u Beogradu ili Raškoj".
 
Eparhija: Snage kosovske policije da se hitno povuku 
 
Eparhija raško-prizrenska saopštila je "povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu Kosova i Metohije, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, da izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije".
 
"Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost", upozorila je eparhija, objavljeno je na njenoj internet stranici, prenelo je radio arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "Slovo ljubve".
 
Eparhija raško-prizrenska "najoštrije apeluje da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira".
  • Nemanja

    14.10.2021 12:48
    @××

    Lepo si opisao svoje u glavu srbnute drugare.
  • Joooj

    14.10.2021 08:03
    Joooj
    Joooj kako ovaj Vucic rezira...damu pozavide i svetski reziseri! Normalno ko u ovo poveruje! Ma daj bre,skinise i ti i kosovo,kao i cela ta lazna prica i tenzija! Juce sam licno,dolazio iz Prizrena preko merdara,ma nema zive duse sem putnika i nikakve,policije,vojske sve naj normalnije! Aj nelazi vise ko boga te molim!!!
  • ××

    13.10.2021 20:32
    Fegetima iz podruma smeta svercovanje hrane , lekova , goriva , a siptarski heroin im odgovara kao i ameriki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija