APR: Elektronska registracija za sva preduzeća od sledeće godine

Sledeće godine osnivači svih firmi u Srbiji moći će svoja preduzeća da registruju elektronskim putem, bez potrebe dolaska na šaltere Agencije za privredne registre.
APR: Elektronska registracija za sva preduzeća od sledeće godine
Foto: Pixabay
Trenutno to mogu da učine preduzetnici i preduzeća u formi DOO - društva sa ograničenom odgovornošću. Tokom narednee godine elektronska registracija, prema najavama iz APR, biće omogućena i za sve preostale forme privrednih društava - akcionarska, ortačka i komanditna društva.
 
"U 2022. godini biće uvedene onlajn registracione prijave osnivanja za sve preostale pravne forme privrednih subjekata, za promene registrovanih podataka i brisanje, a elektronski postupak registracije, kao najefikasniji i najekonomičniji, biće jedini način rada u Registru privrednih subjekata, za koji je potrebno da se korisnici na vreme pripreme", ukazala je Agencija za privredne registre.
 
Prema podacima APR, za devet meseci ove godine, putem servisa eRegistracija osnovano je 8,10 odsto preduzetnika i društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) od ukupnog broja privrednih subjekata osnovanih od početka godine.
 
"Portalu sa eServisima APR pristupa se preko sistema za centralizovano prijavljivanje. Uz pomoć korisničkog naloga pristupa se aplikaciji, odnosno elektronskoj prijavi za osnivanje preduzetnika i društva sa ograničenom odgovornošću (jednodomnog ili dvodomnog)", objašnjavaju u APR.
 
Elektronska prijava osnivanja može se podneti ukoliko podnosilac ima kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), instalirani čitač elektronskih kartica i NEXU aplikaciju, koja omogućuje elektronsko potpisivanje bilo kojim sertifikatom, a koja je dostupna na sajtu APR.
 
Tokom prvih devet meseci ove godine elektronski je u APR registrovano 2.680 preduzetnika i preduzeća u formi DOO. U istom periodu protekle godine broj elektronskih registracija preduzetnička i DOO firmi bio je 2.314, dok je u godini pre pandemije ovaj broj bio upola manji nego sada – 1.304 od januara do kraja septembra 2019.
 
"Uz navedeno, podnosilac elektronske prijave treba da ima bilo koju vrstu platne kartice za plaćanje naknade za elektronsku registraciju osnivanja, koja je niža od naknade za registraciju osnivanja sa prijavom i dokumentacijom podnetim u papirnoj formi", ističu u APR.
 
Elektronska forma rešenja o osnivanju, nakon završenog postupka registracije, preuzima se, navodi se - iz same aplikacije putem koje se podnosi elektronska prijava, ili ga podnosilac može primiti i putem elektronske pošte, ukoliko se Agenciji prijavi adresa za prijem elektronske pošte.
  • Nenad

    14.10.2021 21:22
    U službi privrede?
    APR je bezobrazno i nedopustivo skupa državna tvorevina. Naknade su ogromne, a oni neprijatni za informacije. Više od 30% prijava odbacuju zbog navodnih grešaka samo da bi ponovo uzeli taksu.
    Nije normalno da državni "servis građana i privrede", pored svih svojih pokrivenih troškova(bahatih), ostvari i dobit od 1/3 ukupnih prihoda!
    Pretraga podataka ne pruža dovoljno da bi se moglo pronaći traženo. Spajaju "babe i žabe" u pojmovima, adresama nazivima, mestima... Softver je svojevremeno plačen 80000, a nekoristan.
    Najgore je što prodaju podatke, telefon i mail, kojekakvim agencijama koje smaraju privrednike, ili čak varaju.
  • PEtar

    14.10.2021 19:19
    uplatnice
    Mogli bi i da uvedu 1 račun na koji se plaćaju dažbine a onda sami u procentima nek sebi raspodele gde im treba.
    Ovako plaćam za paušal 4 uplatnice, svaka po 105dinara a jedna uplatnica je na 505 din - za nezaposlenost i na nju dam 20% banci...
    Sad posle ovih kovid mera, imam 7 uplatnica svaki mesec..
    Dam banci 7x105= 735 bespotrebno i još 435 za održavanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.