Dr Dinić: Lekar vam kaže da se ne vakcinišete - to je kao da kardiolog ne prepiše lek za srce

Situacija sa vakcinom je kao i sa svakim drugim lekom, rekao je za RTS predsednik Lekarske komore Srbije, dr Milan Dinić.
Dr Dinić: Lekar vam kaže da se ne vakcinišete - to je kao da kardiolog ne prepiše lek za srce
Foto: 021.rs
On smatra da je identično kao kada bi vam neko davao neki pogrešan lek ili ste, na primer, "došli kod kardiologa i umesto da vam daje terapiju za srce, on vam nudi nešto drugo".
 
Dimić je predsednik Lekarske komore Srbije, čiji će se Sud časti baviti prijavama lekara koji pacijentima bez opravdanog razloga ne preporučuju vakcinaciju.
 
On kaže da građani danas do sada nisu prijavljivali lekare koji bez opravdanog razloga ne preporučuju vakcinaciju, ali da je u prošlosti bilo slučajeva gde je konstatovano da su građani imali oprečne stavove sa lekarima po pitanju vakcinacije.
 
"Sve je počelo pre neki dan u vezi sa nekim optužbama da su lekari savetovali pacijentima da se ne vakcinišu, što mislim da je jako neprofesionalno, a ako je zaista istina, naša obaveza je da sankcionišemo", kazao je Dinić.
 
Dodao je da su time ugroženi pacijenti, ali i lekari, ukoliko postoje oni koji ne cene sve ono što medicinski radnici čine u proteklih godinu i po dana i na indirektan način dovode do povećanja broja obolelih. Dinić je objasnio da će se prijavama baviti zdravstvena inspekcija, ali i Lekarska komora, koja ima svoje instrumente.
 
"Bitno je da postoje dobri primeri iz prakse i da postoji nešto što se savetuje većini pacijenata. To ne znači da lekar, ako postoje apsolutne kontraindikacije, ne treba da savetuje nešto što nije u interesu pacijenta, ali mi hoćemo ovim potezom da izbegnemo da posle svega što su lekari radili godinu i po dana da neko neosnovano optužuje lekare, zaklanja se iza nekih rekla-kazala priča da mu je neko rekao da se ne vakciniše", naveo je Dinić.
 
Naglasio je da, kada je u pitanju vakcinacija, postoji saglasje svih medicinskih fakulteta, Srpske akademije nauka, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije i svih udruženja lekara.
 
"Ne postoji nikakva podela struke, koliko god neko pokušavao da je veštački izazove, kada je u pitanju vakcinacija kao mera prevencije. Prema tome, ako smo svi mi lekari jedinstveni u tome, a postoji eventualno neko od nas koji drugačije nešto savetuje, onda je u redu da vidimo zašto i na koji način", istakao je Dinić.
 
Objasnio je i na koji način će se utvrđivati koji su lekari preporučili pacijentima da se ne vakcinišu.
 
"Prijave koje idu ka Lekarskoj komori prati određena medicinska dokumentacija ili ako imamo situaciju da neko nešto kaže, Lekarska komora ima kapacitet da izvrši nadzor i utvrdi činjenično stanje, da li zaista postoji tako nešto", kazao je Dinić.
 
Dodao je da postoji mogućnost da lekari koji su savetovali pacijente da se ne vakcinišu izgube licencu i da će Sud časti utvrditi da li je neko radio nešto suprotno pravilima struke i povredio etički kodeks i pravila dobre prakse.
 
"Situacija sa vakcinom je kao i sa svakim drugim lekom kada bi vam neko davao neki pogrešan lek ili ste vi na primer došli kod kardiologa i sad umesto da vam daje terapiju za srce, on vam nudi nešto drugo. Ista je situacija", objasnio je dr Milan Dinić.
 
Naveo je da se ovo radi godinama unazad za sva druga oboljenja i da je ovo potez kojim Lekarska komora želi da zaštiti struku i nešto oko čega su svi jedinstveni u ovom trenutku. Dinić je poručio da bi pacijenti trebalo od lekara koji im kažu da postoje apsolutne ili relativne kontraindikacije vakcinacije da traže da o tome postoji i pisani trag.
 
Govoreći o preporuci vakcinacije trudnicama i dojiljama, Dimić je rekao da je krajem aprila i početkom maja bilo opravdano da im lekari kažu da se ne vakcinišu, pošto nisu postojali čvrsti dokazi u vezi sa njihovom vakcinacijom, ali da sada nema opravdanja za to. Dinić je istakao da se Lekarska komora Srbije zalaže za to da se svi vakcinišu.
  • Novak

    19.10.2021 08:58
    Gospodine doktore,za ovih godinu i nesto mi i ne mozemo zakazati kod specijalista a ti tu objasnjavas kako se vi brinete o nasem zdravlju.Ima jedna uzrecica u nasem narodu,da jedes nesto i ti i svi iz Vlade,kriznog staba.
  • Đorđe

    17.10.2021 23:30
    Fašisti
    Sram vas bilo. Da ljudi potkazuju ljude, kao u vreme fašizma! A kako ćete vi dokazati takve stvari, da li vam treba video ili audio snimak. Možda je dovoljna samo reč, pa ga terate u Gulag. Dakle koji mi se lekar zameri bilo kako, ovde ga prijavim....super ste
  • Pepi

    15.10.2021 18:47
    Meni nije jasno sto se stalno oslovljava sa "ova vakcina", "neispitana vakcina", "eksperimentalna vakcina". Koliko ja znam u Srbiji postoje 4 vakcine a ne jedna i sve 4 drugacije deluju, drugacijeg sastava i sve su sad prosla potrebna ispitivanja.

    A po pojedincima ni jedna vakcina ne valja, ni jedna nije ispitana.

    Druga stvar je sto ovo nisu vakcine koje nude trajni imunitet jer je virus i dalje aktivan i stalno mutira. Pa uzmite virus Gripa. Svake godine se pravi nova vakcina i moras da je primis iz prostog razloga sto virus Gripa i dalje cirkulise i dalje mutira i vakcina ne daje trajan imunitet.

    Sve su ovo neke osnovne stvari koje se uce jos u osnovnoj skoli na biologiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.