Protest meštana Baluge, traže potvrde o poništenju eksproprijacije

Desetak meštana čačanskog sela Baluga protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u Čačku jer ni posle mesec dana nisu dobili rešenja da se poništava eksproprijacija njihove zemlje.
Protest meštana Baluge, traže potvrde o poništenju eksproprijacije
Foto: 021.rs (arhiva)
Zemlja im je oduzeta za deponovanje i odlaganje materijala u toku izgradnje trase autoputa Preljina-Pojate.
 
Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo dedovinu. Protiv sramnog oduzimanja zemlje".
 
Stanovnik sela Baluga Bratislav Simović rekao je novinarima da oni protestuju u ime meštana više čačanskih sela, od Baluge do Katrge, kojima je eksproprisana zemlja ne samo za trasu autoputa već i za takozvana "pozajmišta" i "deponije" koja služe za odlaganje materijala u toku izgradnje autoputa i vađnje šljunka.
 
"Ovo nije protest protiv gradnje autoputa već protiv sramnog oduzimanja plodnog zemljišta, na kojima smo gajili tone kupusa, krompira, paprike i drugog povrća, za potrebe deponija i pozajmišta", rekao je Simović.
 
On je istakao da je danas tačno mesec dana od odluke koju je gradonačelnik Čačka Milun Todorović doneo, na njihov zahtev, da se poništava eksproprijacija zemlje za pozajmišta duž trase autoputa, a da niko od vlasnika tih parcela nije dobio rešenje o tom poništenju.
 
"Oduzeta zemlja se i dalje vodi na Republiku Srbiju i nije vraćena prvobitnim vlasnicima", rekao je Simović.
 
Simović je dodao da su oni tražili od gradskih vlasti Čačka da im dostave mape na kojima su obeležena mesta za pozajmišta i deponije, ali da im oni te mape nisu dostavili.
 
"Usmeno smo dobili odgovor da ne mogu da nam daju nešto što nemaju. Ako nemaju mape, onda kako mogu da kažu da su to projektovana pozajmišta i deponije", rekao je Simović.
 
Iako je protest meštana sela Baluga bio ranije najavljen, niko do predstanvika gradske vlasti u Čačku im se nije obratio.
 
Simović je rekao da meštani desetak čačanskih sela još uvek nisu dobili ni odgovor od Vlade Srbje od koje su 24. septembra tražili hitnu isplatu za eksproprisanu zemlju onima koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom zbog čega su podneli tužbe protiv države.
 
"Sud odugovlači, ne zakazuje ročišta i ni posle tri godine nije završeno suđenje, zbog čega tražimo da država odmah isplati cenu koju je prvobitno ponudila za eksproprisanu zemlju, pa ako se na sudu dokaže da je zemlja skuplja, onda isplate i razliku", rekao je Simović.
 
Simović je istakao da su meštani od Vlade Srbije tražili nadoknadu štete za useve koje nisu uspeli da skinu sa svojih parcela pre početka radova na izgradnji autoputa i najavio novi protest u selu Mrčajevci za 24. oktobar, ako do tada ne dobiju odgovor od republičke Vlade.
 
Prema njegovim rečima protestu u Mrčajevcima će se pridružiti i meštani kraljevačkih sela oko aerodroma "Morava" u Lađevcima zbog oduzimanja zemlje za proširenje aerodroma.
  • Hidra

    15.10.2021 20:57
    Unistavaju Zapadnu Moravu i stvaraju jezera unistavanjem oranica. Unistavaju sve cega se dohvate. Pod izgovorom da je za opste dobro. Sve se moglo uraditi na primereniji nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.