Pašalić: Uvođenje kovid propusnica će biti u skladu sa ljudskim pravima, imam nekoliko ideja

Ombudsman Zoran Pašalić izjavio je za Nova.rs da u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić radi na predlogu rešenja za uvođenje kovid propusnica koje će biti u skladu sa ljudskim pravima.
Ujedno, kako je rekao, propusnice će biti i u skladu sa potrebama koje iziskuje aktuelna epidemiološka situacija sa velikim brojem zaraženih, umrlih i velikim opterećenjem po zdravstveni sistem.
 
"Postoji više ideja koje bi mogle da barem uspore ekspanziju virusa, kako bi se dobilo dovoljno vremena da se zdravstveni sistem rastereti. Postoji više modela, ali se još ne bih opredeljivao, jer ne znam za koji ćemo se odlučiti mi kao institucija i ponuditi kao rešenje Vladi Srbije i građanima Srbije", rekao je Pašalić.
 
On navodi da je ideja da se sistemom pozitivne diskriminacije i pozitivnim pristupom iskontroliše ulazak u pojedine institucije i zatvorene prostore.
 
Pored ograničenja broja prisutnih u određenim objektima, što postoji već, ali se retko ko toga pridržava, važno je da inspekcija bolje radi svoj posao. Postoje pozivi na bilbordima za određene skupove i manifestacije, na mestima i u klubovima koji primaju veliki broj gostiju, istakao je on.
 
"Ideja o kojoj razmišljam je ta da neko kada pristupa objektu ima dokaz o vakcinaciji li testiranju neposredno pre toga i da se sve to rigorozno proverava", predočio je Pašalić.
 
Na pitanje o kakvim testovima će biti reč, da li će se priznavati PCR ili antigenski testovi, ombudsman odgovara da je to pitanje koje će prepustiti struci.
 
On napominje da će se voditi računa, jer podseća da se u Evropi već vide efekti toga kako se građani ponašaju i bune kada misle da se ne poštuju njihova prava.
 
Pašalić je rekao da će u obzir biti uzeta i potvrda o tome da je neko preležao kovid, a uvažiće se i to ukoliko neko iz medicinski opravdanih razloga ne može da se vakciniše.
 
"Važiće za sva mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, pogotovo kada je reč o manjem ili neadekvatnom prostoru. Zato sam i tražio da se odlože mnoge manifestacije, ne da se zabrane, ne da se ukinu", naveo je on.
 
Ideja je da se odlože na 15 dana, pa da se vidu neki efekat toga. Tražene su i inspekcijske provere epidemioloških uslova - kada uđete u bilo koji kafić vidite da skoro niko ne nosi maske, primećuje zaštitnik građana.
  • ok

    18.10.2021 08:33
    Ima i narod nekoliko ideja šta će da radi ukoliko pogazite Ustav i Zakone.
  • neko

    17.10.2021 17:31
    zanimljivo
    Ustav Republike Srbije zabranjuje sve vrste diskriminacije ! Takodje ustav ne poznaje pozitivnu i negativnu diskriminaciju.

    Sramota me vase sramote.
  • kole

    17.10.2021 17:19
    mozak
    ali ko je ovaj mozak ko, on da daje smernice koje je ovo dno dna, sta on ima da se mesa u neka odlucivanja o necemu, jel mu je to u opisu psola, svuda se namecde, verovatno daopravda platu , pa ceo svet je ustao i buni se protiv tog uvodjenja, a on se javlja, //prvo da ima dsota zdravstvenog osoblja bila bi druga stvar a gde je bio, kada su ti divni ljudi strajkovali i ukazivali na propuste u zdravstvu, nigde stoga dno dno dna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija