Istraživanje: Podela državne pomoći nije poboljšala položaj najugroženijih

Srbija je i dalje jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, a vladine mere podrške za ublažavanje posledica pandemije nisu poboljšale položaj građana koji su u najvećem riziku od siromaštva.
Istraživanje: Podela državne pomoći nije poboljšala položaj najugroženijih
Foto: Pixabay
To je rečeno danas na predstavljanju izveštaja SeCons grupe za razvojnu inicijativu o siromaštvu u Srbiji.
 
"Neke društvene grupe poput onih koji nemaju lična dokumenta, uključujući beskućnike, izbeglice, ali i decu, su izostavljene u dodeli pomoći", rekao je predstavnik SeCons grupe Slobodan Cvejić.
 
On je ocenio da državna pomoć nije stigla do onih kojima je bila najpotrebnija i zbog toga što je mere socijalne politike sprovodilo Ministarstvo finansija, a ne Ministarstvo socijalne zaštite.
 
"Podela državne pomoći koja nije bila usmerena na najugroženije grupe dovela je do još veće nejednakosti među građanima u Srbiji", rekao je Cvejić.
 
Podsetio je da je stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2020. godini, prema podacima Reopubličkog zavoda za statistiku, iznosila 21,7 odsto, što je za 1,5 odsto manje nego u prethodnoj godini.
 
Programska direktora SeCons grupe Marija Babović je izjavila da je u ovoj godini povećana zaposlenost, ali da nije dostignut nivo zaposlenosti od pre pandemije.
 
Ona je dodala da su neformalno zaposleni bili na najvećem udaru jer nemaju ugovor o radu i regulisano zdravstveno osiguranje, a pored njih i Romi, samohrani roditelji, stariji građani i mladi.
  • D

    19.10.2021 07:38
    D
    Ovo nije nikakva pomoc vec ponizavanje svakog coveka ove drzave! A narod lud pa prihvata to ponizavanje umesto da ustane i otera bagru koja ga pljacka i ponizava vec 10 godina! Tako nam i treba jer za bolje nismo!
  • Dusan Dzigurski

    18.10.2021 20:40
    Pa ako neko misli da uz pomoc stotinak evra pomoci godisnje moze da izvuce ljude iz siromastva onda je taj malouman. Te pare su za par vecih kupovina u supermarketu i nizasta vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija