Advokati danas i sutra obustavljaju rad

Advokatska komora Srbije najavila je obustavu rada danas i sutra, 20. i 21. oktobra zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti banaka da naplaćuju troškove obrade bankarskih kredita.
Advokati danas i sutra obustavljaju rad
Foto: Pixabay
U dane obustave rada advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka. 
 
Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja u septembru doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.
 
Obustavom rada advokati Srbije žele da izraze najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava Građanskog odeljenja VKS-a kojom se, kako navode, "na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije".
 
AKS navodi i da obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.
 
Obustava rada odnosiće se na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije. 
 
Kako se navodi, u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta. 
 
Udruženje banaka: Odustanite od tužbi, pa ćemo mi od naplate troškova
 
"Odluka od obustavi doneta je kako bi se još jednom, javnost, građani i državni organi  upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse od strane najvišeg suda u Srbiji koji izmenama i dopunama svojih stavova koji nisu izvor prava utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita", navodi Aadvokatska komora Srbije. 
  • Terzic

    21.10.2021 00:12
    Aha
    A advokati mu dodju kao posteni... Sve rade iz interest, cast izuzecima. Dok je ovaca, bice i sisanja.
  • Mile rent-a mozak

    20.10.2021 16:16
    Prijatan boravak i druženje, na Sudijskim danima, svim sudijama Vrhovnog kasacionog suda u objektima Zvonka Veselinovića,industrijalca i proizvođača Filipa Jankovića, ministra Privredne komore Alfa Pionira. Kako se kao najrelevantnije sudije u državi, i zaštitnici prava (ne i pravde) ne osećate posramljeno zato što boravite i stručno se usavršavate u objektima kriminalaca ( a otetih stvarnom vlasniku)?
  • Savko

    20.10.2021 10:24
    Svaka čast
    Samo napred protiv banaka. Toliko su opljačkalio narod da to nije normalno sa izmišljenim troškovima i pumpanjem rata i sad im SNS menja zakone da se izvuku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija